Road Maintenance and Repair MCQ – Highway Engineering

1. In a Bituminous pavement, alligator cracking is mainly due to

  1. inadequate bearing course
  2. inadequate thickness of sub-base course of pavement
  3. use of excessive bituminous material
  4. fatigue causing from repeated stress application
Answer
Answer. d

2. Which of the following is not a cause of alligator cracking in flexible pavements?

  1. Relative movement of pavement layer material
  2. Repeated application of heavy wheel loads
  3. Swelling or shrinkage of subgrade or other layers due to moisture variation
  4. Sliding of side slopes
Answer
Answer. d

3. Alligator or map cracking is the common type of failure in

  1. Bituminous surfacing
  2. Water Bound Macadam (WBM)
  3. Concrete pavements
  4. Gravel roads
Answer
Answer. a

4. Reflection cracking is observed in

  1. flexible pavement
  2. bituminous overlay over cement concrete surface
  3. rigid pavement
  4. rigid overlay over flexible pavement
Answer
Answer. b

5. A common type of failure which occurs due to the relative movement of pavement layer

  1. Alligator cracking
  2. Shear failure
  3. Consolidated of pavement layers
  4. Reflection cracking
Answer
Answer. a

6. Which one of the following causes raveling in bituminous pavement?

  1. Use of soft bitumen
  2. Use of open graded aggregates
  3. Excessive bitumen content
  4. Low bitumen content
Answer
Answer. b

7. When the bituminous surfacing is done on already existing black top road, or over existing cement concrete road, the type of treatment to be given is

  1. Tack coat
  2. Seal coat
  3. Spray of emulsion
  4. Prime coat
Answer
Answer. a

8. The general requirement in constructing a reinforced concrete road is to place a single layer of reinforcement

  1. near the bottom of the slab
  2. near the top of the slab
  3. at the middle
  4. equally distributed at the top and the bottom
Answer
Answer. b

9. Which of the following is not a distress observed in flexible pavements?

  1. Alligator cracking
  2. Mud pumping
  3. Ravelling
  4. Pot hole formation
Answer
Answer. b

10. Consider the following sentence:

Bleeding in a bituminous mix refers to the appearance of excess bitumen on the surface over a period of time on account of ________________ in the mix.

Identify the CORRECT option from among those given below to fill in the blank in the above sentence.

  1. seepage of water through the road surface displacing the bitumen
  2. action of traffic load and sub grade up thrust
  3. action of traffic load and there being inadequate voids
  4. action of traffic load and there being excess voids
Answer
Answer. c

11. Stripping of asphalt pavement is primarily due to

  1. excessive asphalt content in mixture
  2. moisture damage
  3. fatigue damage
  4. use of less tougher aggregate
Answer
Answer. b

12. Which one of the following defects indicates progressive disintegration of bituminous premix carpet surfacing by loss of aggregates?

  1. Raveling
  2. Pot holes
  3. Edge breaking
  4. Rutting
Answer
Answer. b

13. Mud Jacking is a type of failure of rigid pavements due to

  1. stagnation of water and hence softening of clayey subgrade.
  2. the rigid pavement transformed into the form of mud.
  3. jack used to lift the mud beneath the rigid pavement.
  4. mud injected beneath the rigid pavement.
Answer
Answer. a

14. Bump integrator equipment is used to

  1. measure pavement surface condition
  2. find pavement deflection
  3. fix camber value
  4. find design speed
Answer
Answer. a

15. The desirable thickness of the bituminous mix specimen to be subjected to Marshall Stability Testing is

  1. 63.5 mm
  2. 65.3 mm
  3. 68.3 mm
  4. 63.8 mm
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×