Railway Track Laying and Maintenance MCQ

1. In a railway line project, a tunnel has to be constructed when

  1. specified gradient is impossible to maintain on mountains
  2. the route along mountains is too long
  3. there is congested city on ground
  4. all of the above
Answer
Answer. d

2. In station yards the recommended minimum gradient is

  1. 1 in 400
  2. 1 in 600
  3. 1 in 1000
  4. 1 in 800
Answer
Answer. c

3. Railway yard, in which wagons are received, sorted and new trains are formed, is called

  1. Station yard
  2. Goods yard
  3. Marshalling yard
  4. Shunting yard
Answer
Answer. c

4. Wear of rails may be reduced by

  1. increasing the number of rail joints
  2. decreasing the number of rail joints
  3. using high carbon steel rail
  4. increasing the spacing of sleepers
Answer
Answer. b

5. To prevent creep in rails, steel sleepers are fixed with rails by clips, bolts and

  1. one key
  2. two keys
  3. three keys
  4. four keys
Answer
Answer. d

6. For inspection and packing of ballast, each pot sleeper is provided with

  1. one hole
  2. two holes
  3. three holes
  4. four holes
Answer
Answer. b

7. The small gap, left between adjoining rails at a rail joint, is provided for

  1. expansion or contraction of rails
  2. maintenance and cleaning of rails
  3. welding of rails
  4. none of these
Answer
Answer. a

8. Which of the following is NOT a primary cause of creep in metallic railway track?

  1. Heavy rainfall
  2. Braking action of engines
  3. Ironing out effect
  4. Wheel impact during track expansion or contraction
Answer
Answer. a

9. Which of the following is true in case of railway track maintenance?

  1. Shovel is used to lift rail while Rail tongs is used to handle ballast
  2. Rail tongs is used to lift rail while Shovel is used to handle ballast
  3. Shovel can be used to correct track alignment as well as to lift rail
  4. Rail tongs can be used to handle ballast as well as to remove dog spikes
Answer
Answer. b

10. Which of the following is true in case of railway track maintenance?

  1. Claw bar is used to correct track alignment while crow bar is used to remove dog spikes
  2. Crow bar is used to correct track alignment while claw bar is used to remove dog spikes
  3. Only claw bar can be used to correct track alignment and remove dog spikes
  4. Only crow bar can be used to correct track alignment and remove dog spikes
Answer
Answer. b

11. Consider the following surveys

  1. Reconnaissance survey
  2. Preliminary survey
  3. Traffic survey
  4. Location survey

The correct sequence in which these surveys are conducted before the alignment of track is finalized is

  1. iii, i, ii, iv
  2. iii, i, iv, ii
  3. i, iii, ii, iv
  4. i, iii, iv, ii
Answer
Answer. a

12. The method used for plate laying in India is

  1. side method
  2. telescopic metho
  3. american method
  4. all of these
Answer
Answer. b

13. Which of the following are related to maintenance of railway track?

  1. Jim crow and gauge bar
  2. Through packing and boxing
  3. Buffer stop and sand hump
  4. Creep adjustment

Select the correct answer:

  1. i, ii and iii
  2. i, iii and iv
  3. ii, iii and iv
  4. i, ii and iv
Answer
Answer. d

14. Wear of rails may be reduced by

  1. increasing the number of rail joints
  2. decreasing the number of rail joints
  3. using high carbon steel rail
  4. increasing the spacing of sleepers
Answer
Answer. b

15. Wear of rails is maximum in

  1. sharp curve
  2. tangent track
  3. coastal area
  4. tunnels
Answer
Answer. a

16. Which one of the following statement is correct regarding ballast used for railway tracks?

  1. The minimum depth of ballast for B.G. section is 20 cm-25 cm
  2. The quantity of stone ballast required for one metre length of track is 0.53 m for B.G. section
  3. For M.G. section the width of ballast is 1.83 m
  4. The minimum depth of ballast for N.G. section is 10 cm
Answer
Answer. a

17. Creeping of rails can be checked by using

  1. chairs
  2. bearing plates
  3. spikes
  4. anchors
Answer
Answer. d

18. The rail section is designated by its

  1. total length
  2. total weight
  3. cross-sectional area
  4. weight per meter length
Answer
Answer. d

19. The rail sections nowadays design in India railways is

  1. Double headed type
  2. Dumb bell type
  3. Bull headed type
  4. Flat footed type
Answer
Answer. d

20. Bull headed rails are generally provided on

  1. points and crossing
  2. straight tangents
  3. curved tracks
  4. meter gauge tracks
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×