Railway Sleepers MCQ

1. The main function of sleeper is

  1. to support rails
  2. to hold rails at correct gauge
  3. to distribute load from the rails to the ballast
  4. all of these
Answer
Answer. d

2. “Composite Sleeper Index” is relevant in determining

  1. Required and adoptable sleeper density
  2. Durability of sleeper units
  3. Mechanical strength of the stock of wooden sleepers

Which of the above statements is/are correct?

  1. ii and iii only
  2. i and ii only
  3. i only
  4. iii only
Answer
Answer. d

3. The slope of adzing of sleepers is

  1. 1 in 30
  2. 1 in 25
  3. 1 in 20
  4. 1 in 15
Answer
Answer. c

4. The density of sleepers mainly depends upon all except one of the following

  1. Axle load the rail track is designed to carry
  2. The nature of sleeper and the materials used
  3. Lateral thrust of locomotives
  4. Speed of the train
  5. Climatic variations
Answer
Answer. e

5. Standard size of wooden sleeper for Broad Gauge track is

  1. 275 x 25 x 13 cm
  2. 180 x 20 x 11.5 cm
  3. 225 x 23 x 13 cm
  4. 250 x 26 x 12 cm
  5. 200 x 26 x 12 cm
Answer
Answer. a

6. The number of sleepers required for  constructing 500 m long railway track, using sleeper density of M+5 and rail length of 10 m is

  1. 500
  2. 750
  3. 600
  4. 650
Answer
Answer. b

7. To provide a cant in rails, wooden sleepers are cut to a slope at rail seat, which is known as

  1. Cutting
  2. Coning
  3. Adzing
  4. Boxing
Answer
Answer. c

8. The minimum composite sleeper index for wooden sleepers used over bridge girders is

  1. 1455
  2. 1352
  3. 1555
  4. 1652
Answer
Answer. a

9. If the sleeper density is N+6, then what will be the number of sleepers required for constructing a 500 m broad gauge track (rail length = 13 m)?

  1. 741
  2. 925
  3. 886
  4. 1026
Answer
Answer. a

10. Standard size of wooden sleeper for Broad gauge track is

  1. 183 x 20 x 11 cm
  2. 274 x 25 x 13 cm
  3. 250 x 26 x 12 cm
  4. 152 x 15 x 10 cm
Answer
Answer. b

11. In India sleeper density of sleepers per rail is

  1. 12
  2. 18
  3. 24
  4. 30
Answer
Answer. b

12. What do you mean by a sleeper density of M+7, in railway engineering?

  1. Number of sleepers required per kilometer length = 1007
  2. Number of sleepers between any two stations = (distance in km + 7)
  3. Number of sleepers per rail length = (length of rail in meters + 7)
  4. Spacing of sleepers = 107 cm c/c
Answer
Answer. c

13. The number of sleepers used for rails varies from, where ‘n’ length of rail in ‘m’

  1. (n + 1) to (n + 4)
  2. (n + 3) to (n + 6)
  3. (n + 2) to (n + 7)
  4. (n + 4) to (n + 8)
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×