Points and Crossings MCQ – Railway Engineering

1. A cross-over occur between two Metre Gauge parallel tracks of same crossing member 1 in 12 with straight intermediate portion between the reverse curves and the distance between the centres of tracks is 3.5 m. If the value of G is 1 m, the intermediate straight distance will be nearly

  1. 12 m
  2. 15 m
  3. 18 m
  4. 21 m
Answer
Answer. c

2. Which of the following is not the function of fish plates used in a railway track?

  1. Provision for any expansion or contraction of rails
  2. Maintain correct alignment
  3. Maintain the continuity of rails
  4. Transfer load to the ballast
Answer
Answer. d

3. The movable tapered end of the tongue rail is known as

  1. Stretcher bar
  2. Heel of switch
  3. Throw of switch
  4. Toe of switch
Answer
Answer. d

4. Flange way clearance is the distance

  1. between the adjoining faces of the running rail and the check rail near the crossing
  2. between the gauge faces of the stock rail and the tongue rail
  3. through which the tongue rail moves laterally at the toe of the switch
  4. none of the above
Answer
Answer. a

5. Which of the following methods of designation of crossing is commonly used in India?

  1. Centre Line Method
  2. Isosceles Triangle Method
  3. Right Angle Method
  4. None of these
Answer
Answer. c

6. The device used to transfer the wagons/locomotives from parallel tracks without any necessity of shunting is

  1. turn table
  2. triangle
  3. scotch block
  4. traverser
Answer
Answer. d

7. Heel divergence is

  1. equal to the width of the rail head
  2. always less than flangeway clearance
  3. equal to flangeway clearance
  4. always greater that flangeway clearance
Answer
Answer. d

8. A scissor crossover between two parallel railway tracks contains

  1. a triangle crossover
  2. a turn-table device
  3. a diamond crossover
  4. none of the above
Answer
Answer. c

9. The correct relation between curve lead (CL), switch lead (SL) and lead of crossing (L) is given by

  1. SL = L + CL
  2. CL = L – SL
  3. L = CL – SL
  4. L = (CL + SL)/2
Answer
Answer. c

10. For points and crossings, maximum size of ballast is

  1. 50 mm
  2. 40 mm
  3. 25 mm
  4. none of these
Answer
Answer. c

11. According to the Railway Board, the limiting value of Cant is

  1. G/10
  2. G/5
  3. G/15
  4. none of the above
Answer
Answer. a

12. The overall length of a turn out, is the distance between the end of stock-rail and

  1. throat of crossing
  2. actual nose of crossing
  3. heel divergence
  4. toe of crossing
Answer
Answer. a

13. Acute junctions are of the following types

  1. slip round type
  2. all paned type
  3. island type
  4. all the above
Answer
Answer. d

14. Check rails are provided on inner side of inner rails, if the sharpness of a B.G. curve is more than

  1. 3%
  2. 5%
  3. 6%
  4. 8%
Answer
Answer. d

15. Following method is used to calculate the crossing angle

  1. right angle method
  2. centre line method
  3. isosceles triangle method
  4. all of these
Answer
Answer. d

16. The siding provided on steep slopes so that a wagon at rest will not enter the main line is called

  1. Catch siding
  2. Trap siding
  3. Sick siding
  4. Refuse siding
Answer
Answer. a

17. The device used for changing the direction of engines is called

  1. Buffer stops
  2. Triangles
  3. Scotch blocks
  4. Turntables
Answer
Answer. b and d

18. In rail joints, continuity of rails are maintained by

  1. Bolts
  2. Spikes
  3. Fish plates
  4. Fish bolts
Answer
Answer. c

19. Track circuiting indicates the

  1. presence of train on track
  2. derailment of trains
  3. spacing between trains
  4. capacity of tracks
Answer
Answer. a

20. Switch angle depends on

  1. heel divergence only
  2. length of tongue rail only
  3. neither (heel divergence) nor (length of tongue rail)
  4. both (heel divergence) and (length of tongue rail)
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×