Indian Railway MCQ

1. The maximum axle load for metre gauge in India, in tonnes, is

  1. 17.34
  2. 13.26
  3. 22.82
  4. 28.56
Answer
Answer. d

2. First train was run in India in April 1853 between

  1. Bombay-Thane
  2. Delhi-Meerut
  3. Madras-Pondichery
  4. Calcutta-Hawrah
Answer
Answer. a

3. Grade compensation on B.G. tracks suggested in Indian railway is

  1. 0.02%
  2. 0.03%
  3. 0.04%
  4. 0.05%
Answer
Answer. c

4. Which of the following contract types is usually followed by Railway Department for construction purposes?

  1. Item rate
  2. Percentage rate
  3. Lump-sum
  4. Piece rate
Answer
Answer. a

5. The limiting value of super elevation for B.G. track in Indian railway is

  1. 16.5 cm
  2. 19.5 cm
  3. 10 cm
  4. 7.6 cm
Answer
Answer. a

6. Name the organization which is the research and development wing of Indian Railways.

  1. RDSO
  2. CRISS
  3. IRCTC
  4. RSDO
Answer
Answer. a

7. On Indian Railway, the maximum gradient permitted in station yards is taken as

  1. 1 in 300
  2. 1 in 200
  3. 1 in 500
  4. 1 in 400
Answer
Answer. d

8. The speed of locomotive, in India on broad gauges is restricted between

  1. 75 and 96 km/h
  2. 60 and 75 km/h
  3. 120 and 140 km/h
  4. 96 and 120 km/h
Answer
Answer. d

9. The maximum degree of curvature for broad gauge as permitted by the Indian railways in degree and arc length are

  1. 10 degree, 175 m
  2. 16 degree, 109 m
  3. 20 degree, 275 m
  4. 6 degree, 44 m
  5. 11 degree, 195 m
Answer
Answer. a

10. Maximum cant deficiency prescribed on Indian Board Gauge Railways, is

  1. 50 mm
  2. 40 mm
  3. 60 mm
  4. 150 mm
  5. 100 mm
Answer
Answer. e

11. The range of heel clearance for broad gauge for Indian condition is

  1. 9.8 to 10.4 cm
  2. 13.7 to 13.3 cm
  3. 20.5 to 21 cm
  4. 15.6 to 16.1 cm
  5. 21.5 to 24.2 cm
Answer
Answer. b

12. In India, compensation for curvature for broad gauge is

  1. 0.1% per degree of curve
  2. 0.25% per degree of curve
  3. 0.6% per degree of curve
  4. 0.04% per degree of curve
  5. 0.3% per degree of curve
Answer
Answer. d

13. The maximum super elevation in Indian railways for broad gauge group A is

  1. 16.5 cm
  2. 19.5 cm
  3. 10 cm
  4. 7.6 cm
Answer
Answer. a

14. The lengths of the standard crossings in India for broad gauge and metre gauge tracks is same for

  1. 1 in 81 B.G. and 1 in 12 M.G.
  2. 1 in 12 B.G. and 1 in 16 M.G.
  3. 1 in 12 B.G. and 1 in 8 ½ M.G.
  4. 1 in 16 B.G. and 1 in 12 M.G.
Answer
Answer. c

15. On Indian Railway, cant deficiency allowed on B.G. track is

  1. 7.6 cm
  2. 8.6 cm
  3. 8.0 cm
  4. 10.0 cm
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×