Geometric design of Railway Track MCQ

1. The gauge of railway track is defined as

  1. the distance between the centres of the rails
  2. the distance between the inner faces of the rail heads
  3. the distance between the outer faces of the rail heads
  4. the distance between the webs
Answer
Answer. b

2. The standard gauge width for broad gauge is

  1. 1.2 m
  2. 1.767 m
  3. 1.752 m
  4. 1.676 m
  5. 1.525 m
Answer
Answer. d

3. Narrow gauge is adopted where?

  1. Terrain is hilly
  2. Number of river crossing are more
  3. Expected revenue earning is low
  4. Acquisition of land is difficult
Answer
Answer. a

4. The railway station at which a track line meets a main line is called

  1. Junction station
  2. Way side station
  3. Flag station
  4. Terminal station
Answer
Answer. a

5. In an electric railway line, the height of catenary contact above the rail top is

  1. 4.35 m
  2. 6.78 m
  3. 3.12 m
  4. 5.70 m
Answer
Answer. d

6. Gauge of a railway track is the measure of

  1. distance between centre to centre of rails
  2. distance between inner faces of rails
  3. distance between outer faces of rails
  4. distance between the webs of two rails
Answer
Answer. b

7. Equilibrium cant for a 3° curve on a Broad Gauge track, if the permitted speed is 70 kmph. is

  1. 18.85 cm
  2. 16.20 cm
  3. 15.85 cm
  4. 11.25 cm
Answer
Answer. d

8. What is the steepest gradient permissible on a 2° curve for a broad gauge line having ruling gradient of 1 in 200?

  1. 1 in 250
  2. 1 in 238
  3. 1 in 212
  4. 1 in 194
Answer
Answer. b

9. For undeveloped areas, the type of gauge adopted is

  1. Metre gauge
  2. Broad gauge
  3. Narrow gauge
  4. All of these
Answer
Answer. a

10. The maximum degree of curvature for Meter Gauge track is limited to

  1. 16°
  2. 10°
  3. 40°
  4. 30°
  5. 50°
Answer
Answer. a

11. The desirable rate of change of cant deficiency in case of Meter Gauge track is

  1. 20 mm/sec
  2. 35 mm/sec
  3. 55 mm/sec
  4. 65 mm/sec
  5. 75 mm/sec
Answer
Answer. b

12. The permissible cant deficiency for speed of upto 100 kmph on a Narrow Gauge track is

  1. 3.8 mm
  2. 3.8 cm
  3. 5.1 mm
  4. 5.1 cm
Answer
Answer. b

13. Selection of gauge depends on

  1. Type of sleeper and ballast
  2. Points and crossing
  3. Traffic volume and speed
  4. Rail strength and rainfall
Answer
Answer. b

14. Gauge of a permanent way is

  1. minimum distance between running face of rails
  2. width of formation
  3. distance between centre of rails
  4. distance between outer faces of rails
Answer
Answer. a

15. The grade compensation on 4° curve on a Broad gauge railway track is

  1. 0.16%
  2. 0.20%
  3. 0.08%
  4. 0.12%
Answer
Answer. a

16. The steepest gradient permissible on a 2.5° curve for B.G. line having ruling gradient of 1 in 200 is

  1. 1 in 235
  2. 1 in 220
  3. 1 in 275
  4. 1 in 250
Answer
Answer. d

17. Choice of gauge depends on

  1. volume of traffic only
  2. speed of traffic only
  3. neither (volume of traffic) nor (speed of train)
  4. both (volume of traffic) and (speed of train)
Answer
Answer. d

18. More ‘gauge width’ is recommended

  1. to attain greater speed
  2. in hily areas
  3. for cheap plate laying
  4. when the trafic flow is highly fluctuating
Answer
Answer. a

19. The limit value of cant gradient for all gauge is

  1. 1 in 360
  2. 1 in 720
  3. 1 in 1000
  4. 1 in 1200
Answer
Answer. b

20. The standard minimum crossing clearance for broad gauge is

  1. 44 mm
  2. 41 mm
  3. 38 mm
  4. 35 mm
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×