Hill Roads MCQ – Highway Engineering

1. A wall constructed for the stability of the excavated portion of hill side in hilly roads is called

  1. breast wall
  2. retaining wall
  3. boundary wall
  4. parapet wall
Answer
Answer. a

2. The minimum design speed for hair pin-bends in hill roads is taken as

  1. 50 kmph
  2. 40 kmph
  3. 25 kmph
  4. 20 kmph
Answer
Answer. d

3. In hill roads, the alignment with minimum resisting length is preferred, if

  1. its length is minimum
  2. there is no hair pin bend on the route
  3. fulfills the desired geometrics
  4. none of these
Answer
Answer. c

4. Horizontal alignment in Mountainous country is conditioned by

  1. drainage structures
  2. depth of cut and fill
  3. cost of right of way
  4. maximum grade criteria
Answer
Answer. c

5. The maximum super elevation on hill roads should not exceed

  1. 7%
  2. 8%
  3. 9%
  4. 10%
Answer
Answer. d

6. The type of transition curves generally provided on hill roads, is

  1. circular
  2. cubic parabola
  3. lemniscates
  4. spiral
Answer
Answer. d

7. In hill roads, minimum sight distance required is

  1. stopping sight distance
  2. passing sight distance
  3. braking distance
  4. none of these
Answer
Answer. a

8. The ruling design speed for National Highways in mountainous terrain is

  1. 70 Km/hr
  2. 60 Km/hr
  3. 50 Km/hr
  4. 40 Km/hr
Answer
Answer. c

9. Widening of roads in hilly region, is done

  1. on the outer side
  2. on the inner side
  3. on the inner and outer side equally
  4. less on outer side and more on inner side
Answer
Answer. b

10. The walls which are necessary on the hill side of road way where earth has to be retained from slipping are known as

  1. breast wall
  2. retaining wall
  3. boundary wall
  4. parapet wall
Answer
Answer. a

11. A common problem in hill roads is

  1. Earthquake
  2. Skid
  3. Slip
  4. Landslide
Answer
Answer. d

12. The drain which is provided parallel to loading the intercept and divert the water from hill slopes is called

  1. catch water drain
  2. slope drain
  3. side drain
  4. cross-drain
Answer
Answer. a

13. Which one of the following items of hill road construction does not help in the prevention of landslides in the monsoon season?

  1. Catch water drains
  2. Retaining walls
  3. Hair-pin bends
  4. Breast walls
Answer
Answer. c

14. Ruling gradient for mountainous terrain is

  1. 4%
  2. 5%
  3. 6%
  4. 7%
Answer
Answer. b

15. The first stage of deciding the alignment of a hill road is

  1. detailed survey
  2. reconnaissance
  3. preliminary survey
  4. trace-out
Answer
Answer. b

16. The formula for calculating superelevation for the hill road is

  1. e = V2/114R
  2. e = V2/178R
  3. e = V2/225R
  4. e = V2/254R
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×