Road and Highway Survey, Development and Planning MCQ – Highway Engineering

1. Which of the following is NOT an urban road system?

  1. Organic street system
  2. Concentric and radial street system
  3. Grid iron system
  4. Polynomial stress
Answer
Answer. d

2. The sequence of survey in a road project is

  1. Topographic, reconnaissance, preliminary, and detailed
  2. Reconnaissance, topographic, preliminary, and detailed
  3. Preliminary, reconnaissance, topographic, and detailed
  4. Topographic, preliminary, reconnaissance, and detailed
Answer
Answer. a

3. Alternate routes for a highway project are suggested by the study of

  1. Political map
  2. Traffic map
  3. Topographic map
  4. Road map
Answer
Answer. c

4. In functional classification of highways, which one of the following highway type have highest mobility and less accessibility?

  1. National Highways
  2. State Highways
  3. Major District roads
  4. Street and Village Roads
Answer
Answer. a

5. Preliminary project report for a road project must contain

  1. the detailed estimated cost is based on detailed design
  2. the several alternatives of the project that have been considered
  3. the soil survey, traffic survey, concept design, and approximate cost
  4. the contract documents for inviting tenders approximate
Answer
Answer. c

6. PMGSY, a programme of the Government of India, deals with

  1. Urban Employment Generation
  2. Rural Road Development
  3. Rural Employment Generation
  4. Rural Electrification
Answer
Answer. b

7. The diagram which shows all important physical conditions of an accident location like roadway limits, bridges, trees, and all details of roadway conditions is known as

  1. Pie Chart
  2. Spot Maps
  3. Condition Diagram
  4. Collision Diagram
Answer
Answer. c

8. A plan to suitable scale generally attached with road and bridge project is known as

  1. Topo plan
  2. Site plan
  3. Structure plan
  4. Index plan
Answer
Answer. d

9. An engineering survey is proposed in a highway alignment project. The survey includes the following stages:

  1. Preliminary Survey
  2. Reconnaissance
  3. Map study
  4. Final location & detailed Survey.

The sequential order of the stages in which the engineering survey is carried out is (Use Codes i to iv for answering)

  1. i-iii-ii-iv
  2. ii-i-iii-iv
  3. iii-ii-i-iv
  4. ii-iii-i-iv
Answer
Answer. c

10. According to the recommendations of Nagpur Conference, the width formation of an ideal National Highway (N.H.) in hard rock cutting is

  1. 8.9 m
  2. 7.9 m
  3. 6.9 m
  4. 6.5 m
Answer
Answer. b

11. The ideal alignment of highway between two towns should be

  1. short
  2. easy
  3. safe and easy
  4. short, easy, safe, and economical
Answer
Answer. d

12. For the administration of road transport, a Motor Vehicle Act was enacted in

  1. 1927
  2. 1934
  3. 1939
  4. 1947
Answer
Answer. c

13. Average illumination on important roads as per I.S. recommendation is

  1. 70 lux
  2. 200 lux
  3. 30 lux
  4. 130 lux
Answer
Answer. c

14. On the recommendations of Nagpur Conference, the minimum width of a village road may be

  1. 2.25 m
  2. 2.45 m
  3. 2.75 m
  4. 3.65 m
Answer
Answer. b

15. The diameter of a mandatory sign disc must be

  1. 50 cm
  2. 60 cm
  3. 30 cm
  4. 100 cm
Answer
Answer. b

16. The road foundation for modern highways construction was developed by

  1. Tresaguet
  2. Telford
  3. Telford and Macadam simultaneously
  4. Macadam
Answer
Answer. d

17. Economic survey of a proposed road project includes a detailed study of

  1. soil sub grade characteristics
  2. sources of income and estimated revenue
  3. origin and destination studies
  4. agricultural and industrial products available in the area
Answer
Answer. d

18. The second twenty year road plan is also called as

  1. Lucknow road plan
  2. Madras road plan
  3. Delhi road plan
  4. Bombay road plan
  5. Calcutta road plan
Answer
Answer. d

19. What is the death rate for 6.72 × 106 registered motor vehicles in which 3114 accidents happened in that town?

  1. 5.26 per vehicle km
  2. 4.63 per vehicle km
  3. 3.81 per vehicle km
  4. 6.31 per vehicle km
Answer
Answer. b

20. As per the modified classification of road system by the Third Road Development Plan, 1981-2001, the roads in the country under ‘Primary System’ of road network consist of

  1. Expressways and National Highways
  2. State Highways (SH) and Major District Roads (MDR)
  3. Other District Roads (ODR) and Village Roads (VR)
  4. All of the above
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×