Road Construction MCQ – Highway Engineering

1. Which one of the following is not the correct type of critical load position in pavement slab design for the load on the pavement surface?

  1. Edge loading
  2. Interior loading
  3. Corner loading
  4. Eccentric loading
Answer
Answer. d

2. Which of the following statements are correct regarding Westergaard’s concept for temperature stresses?

  1. During the day, the top of the pavement slab gets heated under the sunlight when the bottom of the slab becomes hot
  2. During summer season as the mean temperature of the slab increases, the concrete pavement expands towards the  expansion joints
  3. Due to frictional force at the interface compressive stress is developed at the bottom of the slab as it tends to expand
  1. i and ii only
  2. ii and iii only
  3. i and iii only
  4. i, ii and iii
Answer
Answer. b

3. Bituminous surfacing done on already existing impervious pavement is known as

  1. Prime Coat
  2. Tack Coat
  3. Seal Coat
  4. Surface Dressing
Answer
Answer. b

4. In cement concrete slabs in pavements, tie bars are installed in

  1. expansion joints
  2. contraction joints
  3. warping joints
  4. longitudinal joints
Answer
Answer. d

5. The general requirement in constructing a reinforced concrete road is to place a single layer of reinforcement

  1. near the bottom of the slab
  2. near the top of the slab
  3. at the middle
  4. equally distributed at the top and bottom
Answer
Answer. c

6. With reference to the Marshall mix design criteria for highway, which pair of the following is odd?

  1. Marshall Stability, kg      – 340
  2. Flow value, 0.25 mm       – 8 to 16
  3. Voids filled with bitumen, VFB %    -35 to 50
  4. Air void in total mix, Vv %     – 3 to 5
Answer
Answer. c

7. Flattening and smoothing the road surface by scrapping is called

  1. Compaction
  2. Consolidation
  3. Grading
  4. Ditch digging
Answer
Answer. c

8. For highways the maximum legal axle load as specified by IRC is

  1. 2340 kg
  2. 8170 kg
  3. 7200 kg
  4. 1990 kg
Answer
Answer. b

9. Warping of concrete pavement cause

  1. reversal of stresses
  2. frictional of stresses
  3. direct compressive stresses
  4. direct tensile stresses
Answer
Answer. a

10. ‘Bankel man Beam’ is used for

  1. measuring temperature gradient in E.G.S.
  2. a part of 3 girders system bridge
  3. a supporting structure for a long span scaffolding structure
  4. design of pavement overlay by deflection technique
Answer
Answer. d

11. In water bound macadam roads, the binding material is

  1. Crushed aggregate dust
  2. Sand
  3. Bitumen
  4. Cement
Answer
Answer. a

12. Which of the methods is recommended by IRC for the design of flexible pavement?

  1. Group index method
  2. CBR method
  3. Westergaard method
  4. None of the above
Answer
Answer. b

13. In winter during mid-day critical combination of stress at the edge of concrete pavement is

  1. load stress + warping stress – frictional stress
  2. load stress + warping stress + frictional stress
  3. load stress – warping stress – frictional stress
  4. load stress – warping stress + frictional stress
Answer
Answer. b

14. The dowel bars are used in rigid pavements for

  1. resisting tensile stresses
  2. resisting bending stresses
  3. resisting shear stresses
  4. transferring load from one portion to another
Answer
Answer. d

15. Rolling on a pavement in straight and plain area shall start from

  1. 1/3rd point of the carriageway and proceed towards center and edge
  2. middle of the carriageway and proceed towards edge
  3. edge of the carriageway and proceed towards center
  4. 2/3rd point of the carriageway and proceed towards center and edge
Answer
Answer. c

16. The ‘Modulus of subgrade Reaction’ for concrete pavement is generally determined by test with the help of

  1. Benkelman Beam equipment
  2. Plate-bearing equipment
  3. Compression machine and “Marshal” test-head equipment
  4. CBR machine
Answer
Answer. b

17. The formation width of a road means the width of

  1. embankment at the top level
  2. embankment of ground level
  3. carriageway
  4. roadway and road margins
Answer
Answer. a

18. Tack coat is provided

  1. to ensure bond between an old and a new construction
  2. to increase the skid resistance of the top surface
  3. to prevent the ingress of water into the pavement
  4. to smoothen the top surface
Answer
Answer. a

19. According to Goldlbeck’s formula the stress due to corner load in kg/cm2 is given by

  1. h3/3p
  2. 3p/h3
  3. 3p/h2
  4. h/3p
Answer
Answer. c

20. A road has rigid pavement of concrete slab of 20 cm. The other relevant data are (i) wheel load = 4080 kg (ii) relative stiffness = 91.4 cm, (iii) equivalent radius of resisting section = 18.8 cm. Using westergaard equation the stress at edge with above data is

  1. 18.12 kg/cm2
  2. 20.18 kg/cm2
  3. 14.56 kg/cm2
  4. 16.00 kg/cm2
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×