Traffic Engineering MCQ – Highway Engineering

1. The most efficient traffic signal system is

  1. Simultaneous system
  2. Alternate system
  3. Flexible progressive system
  4. Simple progressive system
Answer
Answer. c

2. Travel time and delay studies on a defined section of highway are conducted by

  1. Traffic Counters
  2. Floating Car Method
  3. Moving vehicle method
  4. Radar Gun
  1. ii and iii
  2. Only i
  3. i, ii and iii
  4. ii and iv
Answer
Answer. a

3. Which of the following is not an example of regulatory sign?

  1. Give way sign
  2. Stop sign
  3. T-intersection sign
  4. One-way sign
Answer
Answer. c

4. The particular places where pedestrians are to cross the pavement which are properly marked by the pavement marking is known as

  1. marked crosswalk lines
  2. stop lines
  3. turn markings
  4. lane lines
Answer
Answer. a

5. Upper speed limit for regulation is

  1. 15th percentile speed
  2. 98th percentile speed
  3. 85th percentile speed
  4. 60th percentile speed
Answer
Answer. c

6. The background color of the informatory sign board is

  1. yellow
  2. red
  3. white
  4. green
Answer
Answer. d

7. The signs should be mounted on sign post painted alternatively with

  1. 10 cm yellow and black bands
  2. 70 cm white and green bands
  3. 25 cm black and white bands
  4. 50 cm black and yellow bands
Answer
Answer. c

8. The type of signalling system in which it is possible to vary the length of cycle, cycle division and the time schedule at each signal point is called

  1. Simultaneous system
  2. Alternate system
  3. Simple progressive system
  4. Flexible progressive system
Answer
Answer. d

9. The length of the side of warning sign boards of roads is

  1. 40 cm
  2. 30 cm
  3. 45 cm
  4. 50 cm
Answer
Answer. c

10. As per IRC: 67 – 2001, the shape and colour of a STOP sign is

  1. triangular in shape and black in colour with white border
  2. octagonal in shape and red in colour with white border
  3. circular in shape and red in colour with white border
  4. circular in shape and black in colour with white border
Answer
Answer. b

11. The shape of Prohibitory sign used as traffic sign is

  1. Octagonal
  2. Circular
  3. Triangular
  4. Rectangular
Answer
Answer. b

12. End of speed limit is

  1. warning sign
  2. regulatory sign
  3. informatory sign
  4. None of the above
Answer
Answer. b

13. The most efficient traffic signal is

  1. Simultaneous system
  2. Flexible progressive system
  3. Simple progressive system
  4. Alternate system
Answer
Answer. b

14. The shape of the STOP sign according to IRC 67-2001 is

  1. Triangular
  2. Circular
  3. Rectangular
  4. Octagonal
Answer
Answer. d

15. In signal design as per Indian Roads Congress specifications, if the sum of the ratios of normal flows to saturation flow of two direction traffic flow is 0.50 and the total lost time per cycle is 10 seconds, the optimum cycle length in seconds is

  1. 100
  2. 80
  3. 60
  4. 40
Answer
Answer. d

16. Speed and Delay study is conducted by which of the following method /instrument?

  1. Floating car method
  2. Works pot interview method
  3. Doppler Radar
  4. Electronic Detector
Answer
Answer. a

17. The IRC recommendation for warning sign is expressed by

  1. triangle on top
  2. circle on top
  3. rectangle on top
  4. square on top
Answer
Answer. a

18. Enoscope is used to find

  1. space-mean speed only
  2. spot speed only
  3. spot speed and space-mean speed
  4. flow of vehicles only
Answer
Answer. b

19. The provision of traffic signals at inter-sections

  1. reduces right angled and rear end collisions
  2. increase right angled and rear end collisions
  3. reduces right angled collision but may increase rear end collision
  4. reduces rear end collisions but may increase right angled collisions
Answer
Answer. c

20. On highways, the sign of “Dead Slow” is a

  1. Regulatory sign
  2. Warning Sign
  3. Information sign
  4. None of these
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×