Hydro Power Plant MCQ

11. Which of the following components is not a part of the hydro-electric plant?

  1. Penstock
  2. Spillway
  3. Surge tank
  4. Economizer

Answer
Answer. d

12. Sluice gates and automated isolating valves are components of

Valve-house

Head race

Spill way

Penstock

Answer
Answer. a

13. Which alternator will have more number of poles?

  1. coupled to steam turbine
  2. coupled to gas turbine
  3. coupled to hydraulic turbine
  4. None of the above

Answer
Answer. c

14. Economisers are used to heat

  1. Coal
  2. Air
  3. Steam
  4. Feed water

Answer
Answer. d

15. Kaplan turbines are used whenever the water head is

  1. low
  2. high
  3. medium
  4. (b) and (c)

Answer
Answer. a

16. In hydro power station which components is used to step up the generating voltage to a suitable transmission voltage?

  1. Transformer
  2. Generator
  3. Transmission line
  4. Turbine

Answer
Answer. a

17. In reaction turbine

  1. kinetic energy is appreciable as the fluid leaves the runner and enters the draft tube
  2. the vanes are partly filled
  3. total energy of fluid is converted to kinetic energy in the runner
  4. it is exposed to the atmosphere

Answer
Answer. a

18. Francis Turbine is a

  1. Axial flow turbine
  2. Radial flow turbine
  3. Impulse turbine
  4. Outward flow turbine

Answer
Answer. b

19. The flow duration curve at a given head of a hydroelectric plant is used to determine

  1. diversity factor of the plant
  2. total power at the site
  3. total energy available
  4. load factor of the plant

Answer
Answer. c

20. A very high head hydroelectric plant use

  1. Francis turbine
  2. Propeller turbine
  3. Pelton wheel
  4. Kaplan turbine

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×