Latches, Flip-Flops, and Timers MCQs

1. An active HIGH input S-R latch is formed by the cross-coupling of

  1. two NOR gates
  2. two NAND gates
  3. two OR gates
  4. two AND gates

Answer
Answer. a

3. For what combinations of the inputs D and EN will a D latch reset?

  1. D = LOW, EN = LOW
  2. D = LOW, EN = HIGH
  3. D = HIGH, EN = LOW
  4. D = HIGH, EN = HIGH

Answer
Answer. b

4. A flip-flop changes its state during the

  1. complete operational cycle
  2. falling edge of the clock pulse
  3. rising edge of the clock pulse
  4. both answers (b) and (c)

Answer
Answer. d

5. The purpose of the clock input to a flip-flop is to

  1. clear the device
  2. set the device
  3. always cause the output to change states
  4. cause the output to assume a state-dependent on the controlling (J-K or D) inputs.

Answer
Answer. d

6. For an edge-triggered D flip-flop,

  1. a change in the state of the flip-flop can occur only at a clock pulse edge
  2. the state that the flip-flop goes to depends on the D input
  3. the output follows the input at each clock pulse
  4. all of these answers

Answer
Answer. d

7. A feature that distinguishes the J-K flip-flop from the D flip-flop is the

  1. toggle condition
  2. preset input
  3. type of clock
  4. clear input

Answer
Answer. a

8. A flip-flop is SET when

  1. J = 0, K = 0
  2. J = 0, K = 1
  3. J = 1, K = 0
  4. J = 1, K = 1

Answer
Answer. c

9. A J-K flip-flop with J = 1 and K = 1 has a 10 kHz clock input. The Q output is

  1. constantly HIGH
  2. constantly LOW
  3. a 10 kHz square wave
  4. a 5 kHz square wave

Answer
Answer. d

10. D flip-flop can be made from a J-K flip flop by making

  1. J = K
  2. J = K = 1
  3. J = 0, K = 1
  4. J =\overline{K}

Answer
Answer. d

11. For a J-K flip-flop, Qn is output at time step tn. Which of the following boolean expressions represents Qn+1?

  1. J_n\overline{Q}_n+\overline{K}_nQ_n
  2. J_nQ_n+K_n\overline{Q}_n
  3. \overline{J}_nQ_n+K_n\overline{Q}_n
  4. J_nQ_n+\overline{K}_n\overline{Q}_n

Answer
Answer. a

12. A J-K flip-flop can be made from an S-R flip-flop by using two additional

  1. AND gate
  2. OR gate
  3. NOT gate
  4. NOR gate

Answer
Answer. a

13. Which of the following is correct for a gated D-type flip flop?

  1. the output is either SET OR RESET as soon as the D input goes HIGH or LOW
  2. the output complement follows the input when enabled
  3. only one of the inputs can be HIGH at a time
  4. the output toggles if one of the inputs is held HIGH

Answer
Answer. a

14. Latches constructed with NOR and NAND gates tend to remain in the latched condition due to which configuration feature?

  1. Asynchronous operation
  2. low input voltage
  3. gate impedance
  4. cross coupling

Answer
Answer. d

15. Race-around condition occurs in

  1. multiplexer
  2. ROM
  3. flip-flops
  4. voltage regulators

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!