Boolean Algebra | Logic Simplification MCQs

1. A variable is a symbol in Boolean algebra used to represent

(a) data

(b) a condition

(c) an action

(d) answers (a), (b), and (c)

Show Answer

Answer. d

2. The Boolean expression A + B + C is

(a) a sum term

(b) a literal term

(c) an inverse term

(d) a product term

Show Answer

Answer. a

3. According to the associative law of addition,

(a) A + B = B + A

(b) A = A + A

(c) (A + B) + C = A + (B + C )

(d) A + 0 = A

Show Answer

Answer. c

4. According to commutative law of multiplication,

(a) AB = BA

(b) A = AA

(c) (AB)C = A(BC )

(d) A0 = A

Show Answer

Answer. a

5. According to the distributive law,

(a) A(B + C) = AB + AC

(b) A(BC) = ABC

(c) A(A + 1) = A

(d) A + AB = A

Show Answer

Answer. a

6. Which of the following rules states that if one input of an AND gate is always 1, the output is equal to the other input?

(a) A + 1 = 1

(b) A + A = A

(c) A . A = A

(d) A . 1 = A

Show Answer

Answer. d

7. According to DeMorgan’s theorems, the complement of a product of variables is equal to

(a) the complement of the sum

(b) the sum of the complements

(c) the product of the complements

(d) answers (a), (b), and (c)

Show Answer

Answer. b

8. The Boolean expression X = (A + B)(C + D) represents

(a) two ORs ANDed together

(b) two ANDs ORed together

(c) A 4-input AND gate

(d) a 4-input OR gate

Show Answer

Answer. a

9. A 4-variable Karnaugh map has

(a) four cells

(b) eight cells

(c) sixteen cells

(d) thirty-two cells

Show Answer

Answer. c

10. In a 4-variable Karnaugh map, a 2-variable product term is produced by

(a) a 2-cell group of 1s

(b) an 8-cell group of 1s

(c) a 4-cell group of 1s

(d) a 4-cell group of 0s

Show Answer

Answer. c

11. The Quine-McCluskey method can be used to

(a) replace the Karnaugh map method

(b) simplify expressions with 5 or more variables

(c) both (a) and (b)

(d) none of the above

Show Answer

Answer. c

12. VHDL is a type of

(a) programmable logic

(b) hardware description language

(c) programmable array

(d) logical mathematics

Show Answer

Answer. b

13. In VHDL, a port is

(a) a type of entity

(b) a type of architecture

(c) an input or output

(d) a type of variable

Show Answer

Answer. c

14. Using VDHL, a logic circuit’s inputs and outputs are described in the

(a) architecture

(b) component

(c) entity

(d) data flow

Show Answer

Answer. c