8085 Microprocessor MCQ | Electricalvoice

8085 Microprocessor MCQ

1. In 8085 microprocessor, how many interrupts are maskable.

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Answer
Answer. c

2. Which stack is used in 8085 microprocessors?

  1. FIFO
  2. FILO
  3. LIFO
  4. LILO

Answer
Answer. c

3. In the instruction of the 8085 microprocessor, how many bytes are present?

  1. One or two
  2. One, two or three
  3. One only
  4. Two or three

Answer
Answer. b

4. Which one of the following addressing technique is not used in 8085 microprocessor?

  1. Register
  2. Immediate
  3. Register indirect
  4. Relative

Answer
Answer. d

5. Which one of the following register of 8085 microprocessor is not a part of the programming model?

  1. Instruction register
  2. Memory address register
  3. Status register
  4. Temporary data register

Answer
Answer. c

6. The program counter in 8085 microprocessor is a 16-bit register, because

  1. It counts 16 bits at a time
  2. There are 16 address times
  3. It facilitates the users storing 16-bit data temporarily
  4. It has to fetch two 8-bit data at a time.

Answer
Answer. b

7. A direct memory access (DMA) transfer replies

  1. Direct transfer of data between memory and accumulator
  2. Direct transfer of data between memory and I/O devices without the use of microprocessor
  3. Transfer of data exclusively within microprocessor registers
  4. A fast transfer of data between microprocessor and I/O devices

Answer
Answer. b

8. Handshaking mode of data transfer is

  1. Synchronous data transfer
  2. asynchronous data transfer
  3. interrupt driven data transfer
  4. level Mode of DMA data transfer

Answer
Answer. a

9. In a Microprocessor, the address of the new next instruction to be executed is stored in

  1. Stack pointer
  2. address latch
  3. Program counter
  4. General purpose register

Answer
Answer. c

10. In how many different modes a universal shift register operates?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer
Answer. c

11. The insruction RET executes with the following series of machine cycle

  1. Fetch, read, write
  2. Fetch, write, write
  3. Fetch, read, read
  4. Fetch, read

Answer
Answer. c

12. Which one of the following statements is correct regarding the instruction CMP A ?

  1. compare accumulator with register A
  2. compare accumulator with memory
  3. compare accumulator with register H
  4. This instruction does not exist

Answer
Answer. a

13. The instruction JNC 16-bit refers to jump to 16-bit address if ?

  1. sign flag is set
  2. carry flag is reset
  3. zero flag is set
  4. parity flag is reset

Answer
Answer. b

14. Among the given instructions, the one which affects the maximum number of flags is ?

  1. RAL
  2. POP PSW
  3. XRA A
  4. DCR A

Answer
Answer. c

15. XCHG instruction of 8085 exchanges the content of ?

  1. top of stack with contents of register pair
  2. BC and DE register pairs
  3. HL and DE register pairs
  4. None of the above

Answer
Answer. c

16. Direction flag is used with

  1. string instructions
  2. stack instructions
  3. arithmetic instructions
  4. branch instructions

Answer
Answer. a

17. The number of output pins of a 8085 microprocessor are

  1. 40
  2. 27
  3. 21
  4. 19

Answer
Answer. b

18. Following is a 16-bit register for 8085 microprocessor

  1. Stack pointer
  2. Accumulator
  3. Register B
  4. Register C

Answer
Answer. a

19. The register which holds the information about the nature of results of arithmetic of logic operations is called as

  1. Accumulator
  2. Condition code register
  3. Flag register
  4. Process status registers

Answer
Answer. c

20. When referring to instruction words, a mnemonic is

  1. a short abbreviation for the operand address.
  2. a short abbreviation for the operation to be performed.
  3. a short abbreviation for the data word stored at the operand address.
  4. Shorthand for machine language.

Answer
Answer. b

1 23 ... 10Next »
error: Content is protected !!