Number Systems | Binary,Hexademimal,Octal,Decimal Number MCQs

1. 3 x 101 + 4 x 100 is

  1. 0.34
  2. 3.4
  3. 34
  4. 340

Answer
Answer. c

2. The decimal equivalent of 1000 is

  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. 8

Answer
Answer. d

3. The binary number 11011101 is equal to the decimal number

  1. 121
  2. 221
  3. 441
  4. 256

Answer
Answer. b

4. The decimal number 21 is equivalent to the binary number

  1. 10101
  2. 10001
  3. 10000
  4. 11111

Answer
Answer. a

5. The decimal number 250 is equivalent to the binary number

  1. 11111010
  2. 11110110
  3. 11111000
  4. 11111011

Answer
Answer. a

6. The sum of 1111 + 1111 in binary equals

  1. 0000
  2. 2222
  3. 11110
  4. 11111

Answer
Answer. c

7. The difference of 1000 − 100 equals

  1. 100
  2. 101
  3. 110
  4. 111

Answer
Answer. a

8. The 1’s complement of 11110000 is

  1. 11111111
  2. 11111110
  3. 00001111
  4. 10000001

Answer
Answer. c

9. The 2’s complement of 11001100 is

  1. 00110011
  2. 00110100
  3. 00110101
  4. 00110110

Answer
Answer. b

10. The decimal number + 122 is expressed in the 2’s complement form as

  1. 01111010
  2. 11111010
  3. 01000101
  4. 10000101

Answer
Answer. a

11. The decimal number − 34 is expressed in the 2’s complement form as

  1. 01011110
  2. 10100010
  3. 11011110
  4. 01011101

Answer
Answer. c

12. A single-precision floating-point binary number has a total of

  1. 8 bits
  2. 16 bits
  3. 24 bits
  4. 32 bits

Answer
Answer. d

13. In the 2’s complement form, the binary number 10010011 is equal to the decimal number

  1. −19
  2. +109
  3. +91
  4. −109

Answer
Answer. d

14. The binary number 101100111001010100001 can be written in octal as

  1. 54712308
  2. 54712418
  3. 26345218
  4. 231625018

Answer
Answer. b

15. The binary number 10001101010001101111 can be written in hexadecimal as

  1. AD46716
  2. 8C46F16
  3. 8D46F16
  4. AE46F16

Answer
Answer. c

 

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×