Data Transmission MCQs

1. Crosstalk is minimized using

(a) wire connections

(b) twisted pair cables

(c) insulated cables

(d) both (a) and (b)

Answer
Answer. b

2. UTP is color-coded according to

(a) a 10-pair color code

(b) a 25-pair color code

(c) the resistor color code

(d) the primary colors

Answer
Answer. b

3. Advantages that fiber-optic systems have over electrical transmission media are

(a) higher data rate, less susceptible to noise, and longer transmission distance
(b) lower cost, higher data rate, and simplicity
(c) higher data rate, higher EMI, less distortion
(d) higher baud, availability, and reliability

Answer
Answer. a

4. The modes of light propagation in optical fibers are

(a) simplex and duplex

(b) multi-mode and single-mode

(c) synchronous and asynchronous

(d) scatter and direct

Answer
Answer. b

5. The electromagnetic spectrum does not include

(a) UV rays

(b) radio waves

(c) microwaves

(d) sonic waves

Answer
Answer. d

6. The signals of ham radio bounce off the

(a) troposphere

(b) hydrosphere

(c) ionosphere

(d) stratosphere

Answer
Answer.c

7. Night vision uses

(a) radio waves

(b) IR-rays

(c) ultraviolet rays

(d) x-rays

Answer
Answer. b

8. An asynchronous counter has

(a) many oscillators with the same clock frequency
(b) one oscillator with a single clock frequency
(c) many oscillators with different clock frequencies
(d) both (b) and (c)

Answer
Answer. a

9. All of the following are transmission modes except:

(a) simplex
(b) complex
(c) half-duplex
(d) full-duplex

Answer
Answer. b

10. The Manchester code format is

(a) NRZ

(b) biphase

(c) RZ

(d) FDM

Answer
Answer. b

11. A synchronous data frame does not contain a(n)

(a) preamble

(b) data field

(c) address

(d) vector field

Answer
Answer. d

12. Three types of data channel connections in terms of data flow are

(a) input, output, neutral
(b) simplex, half-duplex, full-duplex
(c) simplex, duplex, triplex
(d) uniplex, diplex, biplex

Answer
Answer. b

13. In FSK modulation,

(a) the frequency of a carrier signal is varied by a digital signal.
(b) the frequency of a digital signal is varied by a carrier signal.
(c) the phase of a carrier signal is varied by a digital signal.
(d) the amplitude of a carrier signal is varied by a digital signal.

Answer
Answer. a

14. Types of modulation in which a parameter of a sine-wave carrier signal is varied by a digital signal are

(a) PAM, PWM, PPM

(b) QAM, PAM, ASK

(c) FSK, PSK, PPM

(d) FSK, ASK, PSK

Answer
Answer. d

15. QAM stands for

(a) quadrature analysis method
(b) quadrature amplitude modulation
(c) quasi-amplitude modulation
(d) quadratic amplitude modulation

Answer
Answer. b

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×