Analog to digital converter MCQs

1. Which of following is not a type of ADC?

(a) Flash ADC

(b) Dual slope ADC

(c) Recessive approximation ADC

(d) sigma-delta ADC

Answer
Answer. c

2. A DAC is a

(a) digital-to-analog computer

(b) digital analysis calculator

(c) data accumulation converter

(d) digital-to-analog converter

Answer
Answer. d

3. The throughput of a flash ADC is measured in

(a) displacement per second

(b) distance per second

(c) samples per minute

(d) samples per second

Answer
Answer. d

4. A digital voltmeter uses a

(a) flash ADC

(b) successive approximation ADC

(c) sigma-delta ADC

(d) dual-slope ADC

Answer
Answer. d

5. The most common ADC seen in telecommunications based on audio signals is

(a) flash ADC
(b) successive approximation ADC
(c) sigma-delta ADC
(d) dual-slope ADC

Answer
Answer. c

6. In a binary weighted DAC, the lowest-value resistor corresponds to

(a) the highest binary weighted input
(b) the lowest binary weighted input
(c) the first input
(d) the last input

Answer
Answer. a

7. The resolution of a 12-bit Analog to Digital converter in percent is

  1. 0.01220
  2. 0.04882
  3. 0.02441
  4. 0.09760

Answer
Answer. c

8. An n-bit Analog to Digital converter is required to convert analog input in the range (0-5) V to an accuracy of 10 mV. The value of n should be

  1. 16
  2. 9
  3. 10
  4. 8

Answer
Answer. b

9. What is the value of LSB of an 8 bit digital to analog converter for 0- 12.8 V range?

  1. 1.6 V
  2. 50 mV
  3. 0.625 V
  4. 1.28 V

Answer
Answer. b

10. A 8-bit analog to digital converter is used over a span of zero to 2.56 V. The binary representation of 1.0 V signal is

  1. 01100100
  2. 01110001
  3. 10100101
  4. 10100010

Answer
Answer. a

11. An analog voltage in the range of 0-8 V is divided in eight equal intervals for conversion to 3-bit
digital output. The maximum quantization error

  1. 0 V
  2. 0.5 V
  3. 1.0 V
  4. 2.0 V

Answer
Answer. c

12. A 4½ digit voltmeter is used for voltage measurement. How would 0.7525 V be displayed in 1 V range?

  1. 0.7525 V
  2. 0.752 V
  3. 0.075 V
  4. 0.0752 V

Answer
Answer. a

13. What is the analog output for a 4-bit R-2R ladder digital to analog converter when input is (1000)2, for Vref = 5 V?

  1. 2.3333 V
  2. 2.4444 V
  3. 2.5556 V
  4. 2.6667 V

Answer
Answer. d

14. An 8-bit digital to analog converter uses a ladder network. The full-scale output voltage of the converter is +10 V. The resolution expressed in percentage and in volts is, respectively

  1. 0.25% and 30 mV
  2. 0.39% and 30 mV
  3. 0.25% and 39 mV
  4. 0.39% and 39 mV

Answer
Answer. d

15. Consider the following statements:

1. Flash type ADCS are considered the fastest.

2. In successive approximation type ADCS, conversion time depends upon the magnitude of the analog voltage.

3. Counter-type ADCS work with fixed conversion time.

4. Dual slope ADCS are considered the slowest.

Which of the above statements are correct?

  1. 2 and 3 only
  2. 1 and 4 only
  3. 2 and 4 only
  4. 1 and 3 only

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×