1. A load curve is a plot of

(A) Load versus generation capacity
(B) Load versus current
(C) Load versus time
(D) Load versus cost of power.

Show Answer

Answer. C

2. During summer months the increased load is due to

(A) increased water supply
(B) vacations in institutions
(C) increased business activity
(D) increased use of fans and air conditioners

Show Answer

Answer. D

3. Which of the following category of consumers can provide highest load factor?

(A) A domestic consumer
(B) A continuous process plant
(C) A steel melting unit using arc furnace
(D) A cold storage plant.

Show Answer

Answer. B

4. The normal connected load of a domestic consumer is usually

(A) up to 10 kW
(B) 10 to 20 kW
(C) 25 to 50 kW
(D) 50 to 100 kW

Show Answer

Answer. A

5. For economy in generation power

(A) diversity factor should be high
(B) plant utilization factor
(C) load factor should be high
(D) load factor and diversity factor should be low.

Show Answer

Answer. B

6. Which of the following installation provides peaked load?

(A) Arc furnace
(B) Air conditioner
(C) Air compressor running continuously
(D) Cold storage plant

Show Answer

Answer. A

7. Load due to a ceiling fans is nearly

(A) 10W
(B) 40 to 50 W
(C) 100 to 200 W
(D) 250 W to 2000 W

Show Answer

Answer. C

8. The load of a consumer is generally measured in terms of

(A) Volts
(B) Amperes
(C) Ampere hour
(D) kW

Show Answer

Answer. D

9. Demand factor is the

(A) Maximum Demand / Average Demand
(B) Maximum Demand / Connected Load
(C) Average Demand / Maximum Demand
(D) Connected Load / Maximum Demand

Show Answer

Answer. B

10. A stereo with two 10 watt loudspeakers will provide electrical load of

(A) more than 12 W
(B)12 W
(C) less than 6 W
(D) 6 W

Show Answer

Answer. C

11. In a system, if the base load is the same as the maximum demand, the load factor will be

(A) 1
(B) Zero
(C) Infinity
(D) 1 %

Show Answer

Answer. A

12. A system having a connected load of 100 kW, the peak load of 80 kW. base load of 20 kW and an average load of 40 kW, will have a load factor of

(A) 40%
(B) 50%
(C) 60%
(D) 80%

Show Answer

Answer. B

13. Load due to one-tonne air conditioner is nearly

(A)100W
(B) 200 to 500 W
(C) 1 kW to 2 kW
(D) 5 kW to 10 kW

Show Answer

Answer. C

14. Which domestic utility item has highest power rating?

(A) Refrigerator
(B) Ceiling fan
(C) Tube light
(D) Electric iron.

Show Answer

Answer. D

15. Load factor during a period is

(A) Average Load / Installed Capacity
(B) Average Load / Maximum Load
(C) Maximum Load / Average Load
(D) Maximum Load / Installed Capacity

Show Answer

Answer. B

error: Content is protected !!