Circuit Breakers MCQs

31. The making current of 3-phase breaker with rating 2000 MVA, 33 kV will be

  1. 35 A
  2. 50 A
  3. 70 kA
  4. 89 A

Answer
Answer. d

32. An air blast circuit breaker is usually employed for

  1. Instantaneous voltage
  2. Intermittent duty
  3. Repeated duty
  4. Short duty

Answer
Answer. c

33. The recovery voltage that appears across the circuit breaker contacts will be maximum for power factor of

  1. Zero
  2. 0.5
  3. 0.707
  4. Unity

Answer
Answer. a

34. Air used in air blast circuit breaker must

  1. Be free from moisture
  2. Have least CO2
  3. Be ionized
  4. Have oil mist

Answer
Answer. a

35. Breaking capacity of a circuit breaker is usually expressed in

  1. Volts
  2. Amperes
  3. MVA
  4. MW

Answer
Answer. c

36. In the event of a fault on the connected circuit, a circuit breaker will operate

  1. Automatically
  2. Manually
  3. Manually through a control switch
  4. Depending on the design

Answer
Answer. a

37. Which of the following is not a part of the circuit breaker?

  1. Operating mechanism
  2. Conservator
  3. Explosion pot
  4. Fixed and moving contacts

Answer
Answer. b

38. In a circuit breaker, ionization is not facilitated by

  1. Material of contacts
  2. Increase of mean path
  3. Increase of field strength
  4. High temperature of surrounding medium

Answer
Answer. a

39. At electric breakdown

  1. Conductor become insulator
  2. Insulator becomes conductor
  3. Semiconductor becomes conductor
  4. Conductor becomes superconductor

Answer
Answer. b

40. In the case of circuit breakers if the length of arc increases, its resistance is

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Remain same
  4. Some times increases or decreases

Answer
Answer. b

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×