Notches MCQ – Fluid Mechanics

1. Notches are used to measure

  1. velocity
  2. flow rate
  3. pressure
  4. all above
Answer
Answer. b

2. For which angle of triangular notch the discharge over it is maximum?

  1. 45°
  2. 30°
  3. 90°
  4. 60°
Answer
Answer. c

3. The discharge over a rectangular notch is

  1. inversely proportional to H3/2
  2. directly proportional to H3/2
  3. inversely proportional to H5/2
  4. directly proportion to H5/2
Answer
Answer. b

4. Which notch is preferred for measuring the low discharges?

  1. triangular notch
  2. rectangular notch
  3. trapezoidal notch
  4. parabolic notch
Answer
Answer. a

5. The discharge through a V-notch varies as

  1. H
  2. H1.5
  3. H0.5
  4. H2.5
Answer
Answer. d

6. The sheet of water flowing through a notch or weir is known as

  1. Nappe
  2. Crest notch
  3. Crested weir
  4. Crest
Answer
Answer. a

7. In any channel, notch is used to measure the following

  1. discharge
  2. pressure
  3. velocity
  4. static energy
Answer
Answer. a

8. Discharge Q in a triangular weir varies as

  1. H1/2
  2. H
  3. H3/2
  4. H5/2
Answer
Answer. d

9. Which notch is preferable for low flow rates?

  1. Rectangular
  2. Triangular
  3. Both Rectangular and Triangular
  4. None of these
Answer
Answer. b

10. In a 90° triangular notch, the error in the estimated discharge for a given head due to an error of 1% in cutting the vertex angle is

  1. 1 %
  2. zero
  3. π/2 %
  4. π %
Answer
Answer. b

11. If H is the head, the discharge through a V-notch varies

  1. proportional to head (H)
  2. inversely proportional to angle θ
  3. inversely proportional to tan θ/2
  4. proportional to H5/2
Answer
Answer. d

12. The discharge through a V-notch varies with the depth of water H as

  1. H1/2
  2. H3/2
  3. H5/2
  4. H-1/2
Answer
Answer. c

13. For maximum discharge over a triangular notch, the angle of the notch should be

  1. 60°
  2. 30°
  3. 120°
  4. 90°
Answer
Answer. d

14. Notch is used for measuring

  1. velocity through a small channel
  2. rate of flow through a pipe
  3. velocity through a pipe
  4. rate of flow through a small channel
Answer
Answer. d

15. Notch is a device used for measuring

  1. rate of flow through pipes
  2. rate of flow through a small channel
  3. velocity through a pipe
  4. velocity through a small channel
Answer
Answer. b

16. The rate of flow through a V-notch varies

  1. H
  2. H1/2
  3. H5/2
  4. H3/2
Answer
Answer. c

17. A triangular notch is more accurate measuring device than a rectangular notch

  1. for low flow rates
  2. for medium flow rates
  3. for high flow rates
  4. for all flow rates
Answer
Answer. a

18. The discharge over a rectangular notch is

  1. directly proportional to H5/2
  2. directly proportional to H3/2
  3. inversely proportional to H3/2
  4. inversely proportional to H5/2
Answer
Answer. b

19. The head over a 90° V-notch increases from 0.20 m to 0.40 m. The ratio of the new discharge to the original discharge is

  1. 1.414
  2. 2.000
  3. 4.000
  4. more than 4.000
Answer
Answer. d

20. The percentage error in the computed discharge over a triangular notch corresponding to an error of 1% in the measurement of the head over the notch, would be

  1. 2.5
  2. 2
  3. 2.2
  4. 1.5
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×