Pitot Tube MCQ

1. A Pitot tube is used to measure the

  1. velocity of flow at the required point in a pipe
  2. pressure difference between two points in a pipe
  3. total pressure of liquid flowing in a pipe
  4. discharge through a pipe
Answer
Answer. a

2. Pitot tube is a device used in the flowing fluid for measurement of

  1. Discharge
  2. Pressure
  3. Velocity
  4. Kinetic energy
Answer
Answer. c

3. Consider the following statements

  1. Pitot tube is used for measuring velocity or flow in the pipe.
  2. Manometer is used for measuring fluid pressure in a pipe.
  3. Venturimeter is used for measuring discharge in a pipe.

Which of the above statements are correct?

Select the code for the correct answer from the options given below:

  1. i and ii only
  2. ii and iii only
  3. i and iii only
  4. i, ii and iii
Answer
Answer. d

4. Pitot tube measures

  1. total head only
  2. pressure head only
  3. velocity head only
  4. above all
Answer
Answer. a

5. A pitot static tube having coefficient of velocity 0.98, measures velocities of water in a pipe. The stagnation pressure recorded is 3 m and static pressure 2 m. The actual velocity in pipe is

  1. 4.341 m/s
  2. 4.429 m/s
  3. zero
  4. 4.431 m/s
Answer
Answer. a

6. Prandlt’s Pitot tube measures

  1. Stagnation head only
  2. Pressure head only
  3. Velocity head and Stagnation head
  4. Pressure head and Stagnation head
Answer
Answer. d

7. The instrument which is used to measure both the static pressure as well as stagnation pressure in a pipe

  1. Pitot tube
  2. Venturimeter
  3. Pitot-static tube
  4. Orifice meter
Answer
Answer. c

8. The device used for measuring the velocity of flow at any point in a pipe or a channel is known as

  1. Pitot tube
  2. Draft tube
  3. U tube manometer
  4. Piezometer
Answer
Answer. a

9. Bernoulli’s equation is applied to

  1. Pitot tube
  2. Venturimeter
  3. Orifice meter
  4. All of three mentioned here
Answer
Answer. d

10. A pitot static tube is used to measure the velocity of water in a pipe. The stagnation pressure head is 6 m and static pressure head is 5 m. Calculate the velocity of flow assuming the coefficient of tube equal to 0.98.

  1. 8.92 m/s
  2. 5.09 m/s
  3. 4.34 m/s
  4. 12.9 m/s
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×