Venturimeter MCQ – Fluid Mechanics

1. Venturi meter is a device used to measure

  1. measure the pressure difference of liquid flowing between two points in a pipe line
  2. measure the discharge of liquid flowing in a pipe
  3. measure the pressure of a flowing liquid
  4. measure the velocity of a flowing liquid
Answer
Answer. b

2. In the category of flow meters, head loss the least for

  1. nozzle flow meter
  2. orifice meter
  3. manometer
  4. venturimeter
Answer
Answer. d

3. In a venturimeter installed in a horizontal pipe, the pressure is maximum at

  1. Entry point of convergent section
  2. Midpoint of convergent section
  3. Midpoint of divergent section
  4. Throat section
Answer
Answer. b

4. Venturimeter (V), flow nozzle (N) and orifice meter (O) arranged in increasing order of coefficient of discharge are

  1. N, O, V
  2. V, N, O
  3. O, N, V
  4. O, V, N
Answer
Answer. c

5. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below.

List I List II
i. Venturimeter 1. Flow rate
ii. Current meter 2. Flow velocity
iii. Piezometer 3. Flow pressure

Code:

  1. i – 2, ii – 3, iii – 1
  2. i – 3, ii – 2, iii – 1
  3. i – 2, ii – 1, iii – 3
  4. i – 1, ii – 2, iii – 3
Answer
Answer. d

6. The inlet length of venturimeter

  1. is equal to the outlet length
  2. is more than the outlet length
  3. is less than the outlet length
  4. has no relation with the outlet length
Answer
Answer. c

7. Which of the following is used to measure the discharge?

  1. Venturimeter
  2. Current Meter
  3. Hotwire anemometer
  4. Pitot tube
Answer
Answer. a

8. A venturimeter is a device used for measuring the

  1. pressure developed inside the pipe
  2. head loss in a piping system
  3. rate of flow of fluid flowing through a pipe
  4. efficiency of the pumping system
  5. friction loss in a pipe system
Answer
Answer. c

9. The coefficient of discharge ‘Cd‘ of a venturimeter lies within the limits

  1. 0.7-0.9
  2. 0.6-0.8
  3. 0.75-0.95
  4. 0.95-0.99
Answer
Answer. d

10. What is measured using a venturimeter?

  1. velocity
  2. pressure
  3. viscosity
  4. discharge
Answer
Answer. d

11. The divergent portion of a Venturimeter is made longer than convergent portion in order to

  1. avoid the tendency of breaking away the stream of liquid only
  2. to increase the velocity
  3. both a and b
  4. to minimize frictional losses only
Answer
Answer. c

12. A venturimeter is used for measuring

  1. Piezometric head
  2. Total energy
  3. Flow rate
  4. Pressure
Answer
Answer. c

13. A venturimeter, having a diameter of 7.5 cm at the throat and 15 cm at the enlarged end, is installed in a horizontal pipeline of 15 cm diameter. The pipe carries an incompressible fluid at a steady rate of 30 litres per second. The difference of pressure head measured in terms of the moving fluid in between the enlarged end and the throat of the venturimeter is observed to be 2.45 m. Taking the acceleration due to gravity as 9.81 m/s2, the coefficient of discharge of the venturimeter (correct up to two places of decimal) is

  1. 0.90
  2. 0.95
  3. 0.85
  4. 0.74
Answer
Answer. b

14. In a venturimeter the flow takes place at

  1. gauge pressure
  2. absolute pressure
  3. atmospheric pressure
  4. none of the above
Answer
Answer. b

15. The coefficient of discharge of a venturimeter

  1. increases with an increase in Reynold’s number
  2. decreases with decrease in Reynold’s number
  3. increase upto certain value of Reynold’s number and then becomes constant
  4. does not depend upon the size
Answer
Answer. c

16. The velocity of the liquid flowing through the divergent portion of a venturimeter

  1. remains constant
  2. increases
  3. decreases
  4. depends upon mass of liquid
Answer
Answer. c

17. Which of the following device is used for measuring the rate of flow of fluid through a pipe?

  1. Venturimeter
  2. Nozzle meter
  3. Orifice meter
  4. All of the above
Answer
Answer. d

18. In the category of flow meters, head loss is at the least for

  1. nozzle flow meter
  2. orifice meter
  3. manometer
  4. venturimeter
Answer
Answer. d

19. A venturimeter is used for measuring

  1. piezometer head
  2. velocity head
  3. flow rate
  4. total energy
Answer
Answer. c

20. The velocity of liquid flowing through the divergent portion of a venturimeter

  1. remains constant
  2. decreases
  3. increases
  4. no relationship
Answer
Answer. b

21. _________ is a device used for measuring the rate of flow in a fluid flowing through a pipe.

  1. Speedometer
  2. Odometer
  3. Venturimeter
  4. Barometer
  5. Lactometer
Answer
Answer. c

22. Water flow in large sized pipes for large flow rates can be measured using

  1. Orifices
  2. Notches
  3. Venturimeter
  4. Elbow meter
Answer
Answer. c

23. In a venturimeter, the ratio between throat diameter and pipe diameter is generally adopted as

  1. 1 : 4
  2. 1 : 2
  3. 1 : 6
  4. 1 : 8
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×