Centre of Pressure MCQ – Fluid Mechanics

1. The resultant hydrostatic force on a submerged body acts through a point known as

  1. centre of gravity
  2. centre of depth
  3. centre of immersed surface
  4. centre of pressure
Answer
Answer. d

2. Centre of Pressure is

  1. always below the centroid of the submerged plane
  2. always at the centroid of the submerged plane
  3. always above the centroid of the submerged plane
  4. anywhere with respect to the centroid of the submerged plane
Answer
Answer. a

3. As the depth of immersion of a vertical plane surface increase, the location of the centre of pressure

  1. comes closer to the centre of gravity of the area
  2. moves apart from the centre of gravity of the area
  3. ultimately coincides with the centre of gravity of the area
  4. remaining unaffected
Answer
Answer. a

4. A circular plate or diameter, d is submerged in water vertically, so that the topmost part is just at the water surface. The centre of pressure of the plate will be below the water surface at a depth of

  1. 3d/4
  2. 11d/16
  3. 2d/3
  4. 5d/8
Answer
Answer. d

5. The position of centre of pressure on a plane surface immersed vertically in a static mass of fluid is

  1. at the centre of submerged area
  2. always above the centre of gravity
  3. always below the centre of gravity
  4. has no relation with centre of gravity
Answer
Answer. c

6. An equilateral triangle of height h is immersed in water with vertex down (base at water surface). The center of pressure below the water surface is at a depth of

  1. 3h/4
  2. h/3
  3. 2h/3
  4. h/2
Answer
Answer. d

7. In an inclined plane submerged in water, the centre of pressure is located

  1. at the centroid
  2. below the centroid
  3. above the centroid
  4. anywhere in the plane
Answer
Answer. b

8. A rectangular plane surface is submerged in water with its top surface and bottom surface at 1.5 m and 6.0 m below the free water surface. The depth of centre of pressure below the free water surface is

  1. 4.0 m
  2. 4.5 m
  3. 4.375 m
  4. 4.2 m
Answer
Answer. d

9. The depth of the centre of pressure of a vertical semi-circular plane of diameter ‘d’ submerged in a liquid, with diameter located at the free surface is

  1. 3πd/32
  2. πd/64
  3. πd/32
  4. πd/12
Answer
Answer. a

10. The centre of pressure on a plane surface which is immersed in a liquid is

  1. above centre of gravity
  2. at the same point
  3. can be below or above the centre of gravity
  4. always below the centre of gravity
Answer
Answer. d

11. As the depth of immersion of vertical plane surface increases the location of center of pressure

  1. comes closer to the center of gravity of area
  2. moves apart from the center of gravity of area
  3. ultimately coincides with center of gravity of area
  4. remains unaffected
Answer
Answer. a

12. The point in the immersed body through the resultant pressure of the liquid may be taken to known as

  1. centre of gravity
  2. centre of depth
  3. centre of immersed surface
  4. centre of pressure
Answer
Answer. d

13. A vertical triangular area with vortex downward and altitude ‘h’ has its base on the free surface of the liquid. The centre of pressure below the free surface will be at a depth of

  1. h/3
  2. h/4
  3. 2h/3
  4. h/2
Answer
Answer. d

14. The centre of pressure will coincide with the centre of gravity if a plane surface is

  1. Vertical
  2. Horizontal
  3. Immersed in a gas
  4. None of the above
Answer
Answer. b

15. The location of centre of pressure for a circular plate 2 m diameter immersed vertically in water with its top edge 1.0 m below the water surface is

  1. 2.000 m
  2. 1.125 m
  3. 2.125 m
  4. 1.215 m
Answer
Answer. c

16. A vertical rectangular plane surface is submerged in water such that its top and bottom surfaces are 1.5m and 6.0m respectively below the free surface. The position of center of pressure below the free surface will be at a distance of

  1. 4.0 m
  2. 3.75 m
  3. 4.5 m
  4. 4.2 m
Answer
Answer. d

17. A vertical triangular gate has one side in a free surface, with vertex downwards. If the height of the gate is ‘h’, the depth of centre of pressure is

  1. 2h/3
  2. h/2
  3. h/4
  4. h/3
Answer
Answer. b

18. The depth of the centre of pressure on a vertical rectangular gate (4 m wide and 3 m high) with water up to top surface is

  1. 1.5 m
  2. 1.0 m
  3. 2.5 m
  4. 2.0 m
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×