Weirs MCQ – Fluid Mechanics

1. Weirs are normally used to calculate

  1. headloss
  2. volume
  3. velocity
  4. discharge
Answer
Answer. d

2. How many types of weirs are there based on the shape of the crest?

  1. 6
  2. 4
  3. 5
  4. 3
Answer
Answer. b

3. A stream has a width of 30m, depth of a 3 m and a mean velocity of 1.25 m/sec. What is the height of a weir to be built on the stream floor so as to cause an afflux of 1 m? Assume value of discharge coefficient as 0.95.

  1. 3.594 m
  2. 2.787m
  3. 4.312 m
  4. 1.956 m
Answer
Answer. b

4. Discharge over an ogee weir remains the same as that of

  1. Sharp crested weir
  2. Triangular weir
  3. Drowned weir
  4. Cipolletti weir
Answer
Answer. d

5. The Francis formula for the discharge over cipolletti weir is

  1. 1.84 LH1/2
  2. 1.84 LH3/2
  3. 1.84 LH
  4. 1.84 LH5/2
Answer
Answer. b

6. The overflowing sheet of water on a weir is called

  1. Nappe
  2. Head
  3. Crest
  4. Upstream
Answer
Answer. a

7. Triangular weir is also called

  1. trigonometri1c
  2. ogee
  3. v-notch
  4. isolated
Answer
Answer. c

8. The weir is always aligned at right angle to the direction of the river flow because

  1. it ensure less length of weir
  2. it gives good discharging capacity
  3. it is economical
  4. it ensure less length, good discharge and economical
Answer
Answer. d

9. A suppressed sharp crested weir is 0.6 m high and discharges water at a head of 1.2 m. The coefficient of discharge of this weir is

  1. 0.701
  2. 0.611
  3. 0.761
  4. 0.736
Answer
Answer. c

10. The cipolletti weir is a ___________ weir.

  1. Triangular
  2. Trapezoidal
  3. Circular
  4. Rectangular
Answer
Answer. b

11. Barrage differs from Weir when

  1. major part by gates and minimum or nil part by shutters
  2. equal part of pounding by both crest and gates
  3. minimum or nil part of pounding by gates and major part by crest
  4. major part of pounding by gates and minimum or nil part of crest
Answer
Answer. d

12. The discharge over a broad crested weir is maximum when the depth of flow is

  1. H/3
  2. H/2
  3. 2H/3
  4. 2H/5
Answer
Answer. c

13. A Cipolletti weir is a

  1. rectangular weir with sharp edges
  2. high triangular notch
  3. trapezoidal notch with 45° slopes
  4. trapezoidal notch with sides inclined at 1H : 4V
Answer
Answer. d

14. For a broad crested weir, if discharge is maximum for available head of 24 m, then what would be the critical depth of weir?

  1. 8 m
  2. 12 m
  3. 16 m
  4. 24 m
Answer
Answer. c

15. Suppressed weir has

  1. crest length less than width of channel
  2. crest length more than width of channel
  3. crest length equal to width of channel
  4. crest length can be less or more than width channel
Answer
Answer. c

16. In a Sarda type fall, the rectangular crest, may be used for discharge upto

  1. 6 cumecs
  2. 10 cumecs
  3. 14 cumecs
  4. 20 cumecs
Answer
Answer. c

17. A weir, generally, uses as a spillway of a dam is

  1. submerged weir
  2. ogee weir
  3. narrow crested weir
  4. broad crested weir
Answer
Answer. b

18. Aeration of nappe is necessary for which type of weirs?

  1. contracted rectangular
  2. suppressed weir
  3. submerged contracted rectangular
  4. triangular
Answer
Answer. b

19. Which of the following are the causes of failure of weirs?

  1. Rupture of floor due to uplift
  2. Rupture of floor due to suction caused by standing wave
  3. Scour on the upstream and downstream of the weir
  1. i and ii only
  2. i and iii only
  3. i, ii and iii
  4. ii and iii only
Answer
Answer. c

20. A Cipolletti weir has a side slope of

  1. 1V : 2H
  2. 1V: 1H
  3. 1H : 2V
  4. 1H : 4V
Answer
Answer. c

21. When the water level on the downstream side of a weir is above the top surface of a weir, the weir is known as

  1. Narrow crested weir
  2. Broad crested weir
  3. Ogee weir
  4. Submerged weir
Answer
Answer. d

22. Condition for broad crested weir is

  1. 2b > H
  2. 2b < H
  3. H < b
  4. b = 2H
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×