KVL MCQ | KCL MCQ

1. Kirchhoff’s voltage laws are not applicable to circuits with

  1. distributed parameters
  2. lumped parameters
  3. passive elements
  4. non-linear resistances
Answer
Answer. a

2. The algebraic sum of voltages in any closed path of network is equal to

  1. infinity
  2. zero
  3. two
  4. one
Answer
Answer. b

3. Which network analysis states that the algebraic sum of voltage on a closed-loop is zero?

  1. cramers method
  2. nodal method of analysis
  3. loop current method of analysis
  4. current sources in loop current method of analysis
Answer
Answer. c

4. Kirchhoff’s voltage law is concerned with

  1. IR drop
  2. battery e.m.f.
  3. junction voltage
  4. both (a) and (b)
Answer
Answer. d

5. Kirchhoff’s first and second laws are respectively based on conservation of

  1. energy and charge
  2. charge and energy
  3. mass and charge
  4. mass and energy
Answer
Answer. b

6. According to Kirchhoff’s voltage law, the algebraic sum of all IR drops and e.m.f.s in any closed loop of a network is always

  1. negative
  2. positive
  3. determined by battery e.m.f.s
  4. zero
Answer
Answer. d

7. According to KCL as applied to a junction in a network of conductors

  1. total sum of currents meeting at the junction is zero
  2. no current can leave the junction without some current entering it
  3. net current flow at the junction is positive
  4. algebraic sum of the currents meeting at the junction is zero
Answer
Answer. d

8. Kirchhoff’s current law at a junction deals with

  1. conservation of energy
  2. conservation of momentum
  3. conservation of angular momentum
  4. conservation of charge
Answer
Answer. d

9. Kirchhoff’s voltage laws are not applicable to circuits with

  1. distributed parameters
  2. lumped parameters
  3. passive elements
  4. non-linear resistances
Answer
Answer. a

10. Kirchhoff’s voltage law is known as

  1. conservation of charge
  2. conservation of energy
  3. both
  4. none
Answer
Answer. b

11. Kirchhoff’s second law is based on law of conservation of

  1. charge
  2. energy
  3. momentum
  4. mass
Answer
Answer. b

12. Kirchhoff’s law is applicable to

  1. passive networks only
  2. a.c. networks only
  3. d.c. networks only
  4. both a.c. and d.c. circuits
Answer
Answer. d

13. Mesh analysis is based on

  1. Kirchhoff’s voltage law
  2. Kirchhoff’s current law
  3. law of conservation of momentum
  4. law of conservation of energy
Answer
Answer. a

14. Kirchhoff’s voltage law applied to circuit with

  1. linear circuit
  2. non-linear circuit
  3. linear, non-linear, active and passive elements
  4. linear, non-linear, active, passive time-variant as well as time invariant elements
Answer
Answer. d

15. Kirchhoff’s law states that in a closed loop of a circuit

  1. that total current, algebraically summed is zero
  2. the algebraic sum of the potential differences
  3. components are zero
  4. none of these
Answer
Answer. b

16. (Kirchhoff’s current law) KCL is applicable only to

  1. closed loops in a network
  2. electronic circuits
  3. junction in a network
  4. electric circuit
Answer
Answer. c

17. The nodal method of circuit analysis is based on

  1. KVL and Ohm’s law
  2. KCL and Ohm’s law
  3. KCL and KVL
  4. KCL, KVL and Ohm’s law
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×