Electrical Earthing MCQ

21. In practice, earth is chosen as a place of zero electric potential because it

  1. is non-conducting
  2. is easily available reference
  3. keeps losing and gaining electric charge everyday
  4. has almost constant potential
Answer
Answer. d

22. Third pin in a 3-pin plug is provided so as to

  1. Provide an earth connection
  2. Provide a 3-phase supply when required
  3. Provide a spare phase when required
  4. Prevent the plug being reversed in the socket
Answer
Answer. a

23. Resistivity of earth increases sharply when moisture falls below

  1. 60%
  2. 40%
  3. 20%
  4. 10%
Answer
Answer. c

24. What is the diameter of the GI pipe through which the earth wire needs to be taken to?

  1. 13 mm diameter
  2. 15 mm diameter
  3. 19 mm diameter
  4. 6 mm diameter
Answer
Answer. a

25. What should be the value of earthing resistance for large power stations?

  1. 1 Ω
  2. 0.5 Ω
  3. 2 Ω
  4. 5 Ω
Answer
Answer. b

26. What type of earthing is used by transmission lines?

  1. Plate earthing
  2. Rod earthing
  3. Strip earthing
  4. Both plate and strip earthing
Answer
Answer. c

27. Which type of earthing is also called as ‘fire earthing’?

  1. plate earthing
  2. rod earthing
  3. strip earthing
  1. only i
  2. only ii
  3. only iii
  4. i, ii and iii
Answer
Answer. b

28. What is the dimension of the copper strips used for the strip earthing?

  1. 25 mm x 4 mm
  2. 25 mm x 3 mm
  3. 30 mm x 4 mm
  4. 30 mm x 3 mm
Answer
Answer. b

29. In the earthed neutral system, the magnitude of transient voltage is

  1. Zero
  2. Very small
  3. Medium
  4. Very high
Answer
Answer. b

30. Risk of Broken neutral is maximum in _________ earthing system.

  1. TT
  2. IT
  3. TN-S
  4. TN-C
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×