Cutting Fluid MCQ – Production Technology

1. The main function of cutting fluid is to

  1. wash away the chips
  2. provide lubrication
  3. cool the tool and workpiece
  4. All of these
Answer
Answer. d

2. No cutting fluid is normally used while machining

  1. Aluminium
  2. Alloy steels
  3. Cast iron
  4. Low carbon steel
Answer
Answer. c

3. A good cutting fluid should have

  1. Low thermal conductivity
  2. High specific heat
  3. High viscosity
  4. High density
Answer
Answer. b

4. Select the most appropriate alternative about cutting fluids.

  1. It reduces heat generation
  2. It wash away the chips from metal
  3. It reduces energy consumption
  4. All of these
Answer
Answer. d

5. The cutting fluid mostly used for machining alloy steel is

  1. Water
  2. Dry
  3. Soluble oil
  4. Sulphurised Mineral oil
Answer
Answer. d

6. The function which is not performed by cutting fluid is

  1. Good surface finish
  2. Reduce heat
  3. Reduce friction
  4. Increase tool life
Answer
Answer. a

7. The commonly employed cutting fluid for turning and milling operations on alloy steels is

  1. water
  2. kerosene
  3. soluble oil
  4. sulphurised mineral oil
Answer
Answer. d

8. The most important quality of any lubricant is

  1. Grade
  2. Specific gravity
  3. Viscosity
  4. Specific heat
Answer
Answer. c

9. The best example for semiliquid lubricant is

  1. Lard oil
  2. Graphite
  3. Grease
  4. Castor oil
Answer
Answer. c

10. The Society of Automotive Engineers (SAE) established a ___________ system for oils.

  1. viscosity grading
  2. colour grading
  3. hydraulic grading
  4. number grading
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×