Grinding MCQ and Grinding Wheel MCQ – Production Technology

1. Which of the following is/are the types of cylindrical grinding?

  1. Plunge grinding
  2. Creep feed grinding
  3. Centreless grinding
  4. All of the options
Answer
Answer. d

2. Truing is the process of

  1. Heating the metal to critical temperature
  2. Powder metallurgy
  3. Metallic coating
  4. Changing the shape of the grinding wheel
Answer
Answer. d

3. Which of the following ratings for the grinding wheel is designated as soft?

  1. A to I
  2. I to K
  3. Q to Z
  4. J to P
Answer
Answer. a

4. The marking on a grinding wheel is ’51 A 36 L 5 V 93′. The code ’36’ represents the

  1. Structure
  2. Grade
  3. Grain size
  4. Manufacturer’s number
Answer
Answer. b

5. Hardness of grinding wheel can be denoted as letters A to G for

  1. hard
  2. medium
  3. very soft
  4. soft
Answer
Answer. d

6. Structure of grinding wheel is denoted by

  1. Letters
  2. Numbers
  3. Slashes
  4. Words
Answer
Answer. b

7. Abrasive used for grinding ceramics and tungsten carbide is

  1. Diamond
  2. Aluminium oxide
  3. Silicon carbide
  4. Boron carbide
Answer
Answer. a

8. Running wheel of 200 mm diameter is having peripheral speed of 30 m/s. What is the speed of grinding wheel in motion per minute (rpm)?

  1. 2866
  2. 5730
  3. 11460
  4. 95
Answer
Answer. a

9. Grinding of soft material is not economic because of

  1. high temperature involved
  2. frequent wheel clogging
  3. rapid wheel wear
  4. low workpiece stiffness
Answer
Answer. b

10. Which abrasive particle would you choose for grinding tungsten carbide tool inserts?

  1. silicon carbide
  2. aluminium oxide
  3. diamond
  4. cubic boron carbide
Answer
Answer. c

11. The operation which is done to make periphery of grinding wheel concentric with its axis to recover its lost shape is known as

  1. Loading
  2. Glazing
  3. Truing
  4. Dressing
Answer
Answer. c

12. Grain size in a grinding wheel ranging between 30 and 70 is considered as

  1. Very fine grain
  2. Coarse grain
  3. Medium grain
  4. Fine grain
Answer
Answer. c

13. Glazing in grinding wheels can be decreased

  1. using a softer wheel or by increasing the wheel speed
  2. using a harder wheel or by increasing the wheel speed
  3. using a softer wheel or by decreasing the wheel speed
  4. using a harder wheel or by decreasing the wheel speed
Answer
Answer. c

14. The width of the grinding contact in a horizontal surface grinding machine is 15 mm, the real depth of cut is 10 μm and the work speed is 300 mm/s. The material removal rate is

  1. 25 mm3/s
  2. 35 mm3/s
  3. 15 mm3/s
  4. 45 mm3/s
Answer
Answer. d

15. Which of the following indicates the open structure of the grinding wheel?

  1. 5
  2. 12
  3. 2
  4. 1
Answer
Answer. b

16. The silicon carbide abrasive is mainly used for grinding

  1. Cast iron
  2. Ceramics
  3. Cemented carbide
  4. All of the options
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×