Airport Engineering MCQ

31. The capacity of parallel runway system depends primarily on

  1. lateral spacing between two runways
  2. distance from terminal
  3. slopes of adjacent areas
  4. length of runways
Answer
Answer. a

32. As per ICAO, for A, and B type of airports, maximum effective grade is

  1. 1.5%
  2. 1.75%
  3. 1%
  4. 1.25%
Answer
Answer. c

33. Three runways are constructed parallel to each other at an angle of 260° with respect to magnetic north. A pilot is landing from east side while heading west. Which of the following best represents runway designations as seen by pilot (from leftmost to rightmost)

  1. 26R, 26C, 26L
  2. 26L, 26C, 26R
  3. 8R, 8C, 8L
  4. 8L, 8C, 8R
Answer
Answer. b

34. Which of the following is not a type of taxiway?

  1. Terminal taxiway
  2. Apron taxiway
  3. Dual parallel taxiway
  4. Exit taxiway
Answer
Answer. d

35. To get the desired wind coverage and to find the orientation of runway, the application of diagram is used.

  1. Wind cycle
  2. Dynamic wiring
  3. Wind Rose
  4. Aerodynamic spin
Answer
Answer. c

36. Which of the following structure is used for servicing and repairs of the aircraft?

  1. Terminal building
  2. Apron
  3. Holding apron
  4. Hangar
Answer
Answer. d

37. If the design aircraft requires 1800 m to come to stop during landing, what is the length of runway required?

  1. 2250 m
  2. 2750 m
  3. 3600 m
  4. 3000 m
Answer
Answer. d

38. What is the runway number marked at SW end of a runway oriented in SW-NE direction?

  1. 27
  2. 4
  3. 22
  4. 9
Answer
Answer. c

39. The landing and take off area of heliports are marked with

  1. Letter P
  2. Letter H
  3. Number 3
  4. None of the above
Answer
Answer. b

40. For the taxiways the maximum longitudinal grade is

  1. 3%
  2. 1.5%
  3. 7%
  4. 5%
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×