Airport Engineering MCQ

21. Total correction for elevation, temperature and gradient for a runway should not exceed

  1. 25%
  2. 35%
  3. 15%
  4. 20%
Answer
Answer. b

22. At a certain station, the mean of the average temperature is 30°C and mean of the maximum daily temperature is 45°C. What is the airport reference temperature?

  1. 35°C
  2. 25°C
  3. 45°C
  4. None of the above
Answer
Answer. a

23. The boundary of the landing and takeoff area of heliports are illuminated by

  1. Amber light
  2. Green light
  3. White light
  4. Blue light
Answer
Answer. a

24. At an airport, the turning radius of taxiway is given by ___________.  (V is in km/h and f is coefficient of friction)

  1. V2/128f
  2. V2/125f
  3. V2/126f
  4. V2/127f
Answer
Answer. b

25. At an airport, the basic runway length is corrected for

  1. Moisture content, temperature, and effective gradient
  2. Elevation, temperature, and moisture content
  3. Elevation, temperature, and effective gradient
  4. Temperature and friction
Answer
Answer. c

26. Runway threshold is indicated by series of parallel lines starting from a distance of

  1. 3 m from runway end
  2. 6 m from runway end
  3. 1 m from runway end
  4. 15 m from runway end
Answer
Answer. b

27. Airport elevation is the reduced level above Mean Sea level of

  1. control tower
  2. highest point of the landing area
  3. lowest point of the landing area
  4. none of these
Answer
Answer. b

28. Beaufort Scale is used to determine

  1. Strength of winds
  2. Direction of winds
  3. Height of aircrafts
  4. None of these
Answer
Answer. a

29. Wind rose diagram is used for the purpose of deciding

  1. runway orientation
  2. runway capacity
  3. runway cross-section
  4. location of taxiways
Answer
Answer. a

30. The basic runway length should be increased at the rate of X percent per Y m rise in elevation above mean sea level, where

  1. X= 7; Y = 300
  2. X= 6, Y = 200
  3. X= 6; Y = 300
  4. X= 7; Y = 200
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×