Docks and Harbour Engineering MCQ

1. Dry dock is meant for

  1. carrying out dredging of operations
  2. carrying out training operations
  3. carrying out minor repair works of ships
  4. carrying out major repair works of ships
Answer
Answer. c

2. The impact load of ship while docking is taken up by

  1. Morning dolphins
  2. Breasting dolphins
  3. Bulk head
  4. Fixed mooring berth
Answer
Answer. a

3. A ‘dock’ parallel to the shore is called

  1. Jetty
  2. Mole
  3. Quay
  4. Catwalk
Answer
Answer. c

4. The sea remains covered with streaking foam when the nature of wind is

  1. Gale
  2. Calm
  3. Hurricane
  4. Moderate
Answer
Answer. c

5. In the offshore region at a particular harbour facility, an oscillatory wave train approaches with wavelength of 80 m where the mean sea depth is 30 m. What would be the velocity of the individual waves?

  1. 17.15 m/s
  2. 16.05 m/s
  3. 15.15 m/s
  4. 14.05 m/s
Answer
Answer. a

6. Which of the following is a semi-natural harbour?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Vishakhapatnam
  4. Kandla
Answer
Answer. c

7. Which of the following is a natural harbour?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Vishakhapatnam
  4. Kandla
Answer
Answer. a

8. Which of the following is an artificial harbour?

  1. Mumbai
  2. New York
  3. Madras
  4. Kandla
Answer
Answer. c

9. Which of the following is a semi-natural harbour?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Madras
  4. Plymouth (England)
Answer
Answer. d

10. Which of the following is(are) artificial harbour?

  1. Mumbai
  2. New York
  3. Madras
  4. Jabel Ali (Dubai)
Answer
Answer. c and d

11. What is a protective barrier constructed to enclose harbours, and to keep the harbour waters undistributed by the effect of heavy and strong seas?

  1. dock
  2. entrance lock
  3. breakwater
  4. shaft
Answer
Answer. c

12. For proper planning of harbours, oscillatory waves in the relevant off-shore region must be taken into account. If the sea depth is 30 m and an oscillatory waves train is observed to have wavelength of 50 m, what would be the velocity of the individual waves?

  1. 9.43 m/s
  2. 9.21 m/s
  3. 8.83 m/s
  4. 9.08 m/s
Answer
Answer. c

13. Harbour

  1. is a part of port
  2. contains ports
  3. synonym of port
  4. is used for stocking of goods
Answer
Answer. a

14. What is the purpose of providing slipways in a harbour?

  1. To demarcate the harbour entrance
  2. To act as cushion to absorb shock of ship during loading and unloading
  3. Repairing and building of ship.
  4. Mooring structure in combination with loading platform.
Answer
Answer. a

15. A plane beach of a sea coast having a slope of 1 on 80 and normally incident waves with deep water height of 4 m and period 9 seconds. Estimate the maximum wave run up on beach.

  1. 1.2 m
  2. 0.68 m
  3. 0.86 m
  4. 1.44 m
Answer
Answer. a

16. The protective barrier constructed to enclose harbours is known as

  1. Breakwater
  2. Wharves
  3. Jetty
  4. Quay
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×