Underground Cable MCQ

31. Property of absorbing moisture from the atmosphere is

  1. Solubility
  2. Viscosity
  3. Porosity
  4. Hygroscopicity

Answer
Answer. d

32. In terms of cost, the overhead transmission line is better than underground transmission line in the field of

  1. Insulation
  2. Right of way
  3. Visibility
  4. None of these

Answer
Answer. a

33. The material commonly used for sheaths of underground cable is

  1. Lead
  2. Steel
  3. Rubber
  4. Copper

Answer
Answer. a

34. The capacitance measured between any two cores of a 3-core cable with sheath earthed is 3 μF. The capacitance per phase will be

  1. 1.5 μF
  2. 6 μF
  3. 1 μF
  4. None of the above

Answer
Answer. b

35. The small pockets of air in the high voltage cable provide _____ relative permittivity, ______ electric field and at these sites breakdown is likely to be initiated.

  1. High, high
  2. Low, low
  3. Low, high
  4. High, low

Answer
Answer. c

36. The leakage resistance of a 50 km long cable is 1 Mohm. For a 100 km long cable it will be

  1. 0.5 Mohm
  2. 2 Mohm
  3. 0.66 Mohm
  4. None of these

Answer
Answer. a

37. Power distribution by cable  is generally adopted for line length

  1. Less than 10 km
  2. Above 10 km
  3. Less than 50 km
  4. Above 50 km

Answer
Answer. a

38. In a 60 km underground power transmission system, the best transmission system is

  1. Single-phase ac system
  2. Three-phase ac system
  3. High voltage ac voltage system
  4. DC transmission system

Answer
Answer. d

39. Least number of faults occur in

  1. Transmission lines
  2. Cables
  3. Switchgears
  4. Transformers

Answer
Answer. b

40. A.C.S.R. conductor having 7 steel strands surrounded by 25 aluminium conductors will be specified as

  1. 25/7
  2. 7/25
  3. 50/15
  4. 15/50

Answer
Answer. a

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×