Underground Cable MCQ

21. Insulation resistance of a cable ________ with increase in temperature and _________ with increase in length.

  1. Increase, increase
  2. Increase, decreases
  3. Decreases, decreases
  4. Decreases, increases

Answer
Answer. c

22. In an insulated cable having core diameter d and overall diameter D, the ratio of maximum to minimum dielectric stress is given by

  1. (D/d)½
  2. (D/d)2
  3. (D/d)
  4. (d/D)

Answer
Answer. c

23. The supplier shall provide and maintain for the consumer’s use a suitable earthed terminal in an accessible position at or near the point of commencement of supply. Which IE rule states that?

  1. IE 33
  2. IE 61
  3. IE 67
  4. IE 88

Answer
Answer. a

24. Talking about the cable insulating materials, the temperature and voltage resisting capacity is the least in the case of

  1. VIR
  2. Gutta percha
  3. Rubber 
  4. PVC

Answer
Answer. b

25. A cable has an inductance of 0.2 mH per kilometre and capacitance of 0.202 μF per kilometre.The surge impedance of the cable is

  1. 50 ohm
  2. 42 ohm
  3. 33 ohm
  4. 28 ohm

Answer
Answer. c

26. What is the voltage rating of extra high tension underground cable?

  1. 33 KV to 66 KV
  2. 22 KV to 33 KV
  3. 11 KV
  4. 132 KV

Answer
Answer. a

27. In underground cables which components have high insulating properties but absorbs moisture.

  1. Polyvinyl chloride
  2. Conductor
  3. Vulcanized rubber
  4. Cross linked polyethylene

Answer
Answer. c

28. Which among the following cable are generally suited for the voltage up to 11 kV?

  1. Belted cables
  2. Screened cables
  3. Pressure cables
  4. None of these

Answer
Answer. a

29. In the case of three core flexible cable the colour of the neutral is

  1. Black
  2. Blue
  3. Brown
  4. Green

Answer
Answer. b

30. Conduit pipes are normally used to protect ________ cables. 

  1. Unsheathed cables
  2. Armoured
  3. PVC sheathed cables
  4. All of these

Answer
Answer. a

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×