Sources of Water MCQ – Wells MCQ – Tubewells MCQ – Environmental Engineering

1. For wells placed closely, the minimum distance between them is

  1. twice the diameter of the wells
  2. twice the radius of circle of influence
  3. twice the depth of well
  4. twice the depth of water in the well
Answer
Answer. b

2. Name the well from which water flows automatically under pressure.

  1. infiltration well
  2. artesian well
  3. flowing well
  4. tube well
Answer
Answer. c

3. Flowing artesian wells are expected in areas where

  1. the water table is very close to the land surface
  2. the aquifer is confined
  3. the elevation of the piezometric head line is above the elevation of the ground surface
  4. the rainfall is intense
Answer
Answer. a

4. The yield of the well is measured in

  1. m3/h
  2. liters/h
  3. either a or b
  4. none of these
Answer
Answer. c

5. The yield of the well depends upon the

  1. permeability of the soil
  2. position of water table
  3. depth of well in impervious layer
  4. all of these
Answer
Answer. d

6. The approximate value of BHP of a pump to supply 1 m3/s water to a town at RL 400 m from a source, whose water level is at RL 320 m, would be

  1. 1000
  2. 940
  3. 1120
  4. 1070
Answer
Answer. d

7. A pipe sunk into the ground to tap the underground water is called

  1. Open well
  2. Tube well
  3. Artesian well
  4. Infiltration well
Answer
Answer. b

8. The efficiency of a pumping set is usually assumed as

  1. 100%
  2. 80%
  3. 65-70%
  4. 50-55%
Answer
Answer. c

9. Pumping system is best suited when

  1. fire accidents occur frequently
  2. density of population is high and space available is less
  3. source of water is at low level
  4. power failures are mere common pumping system
Answer
Answer. c

10. Strainer tube well is unsuitable for

  1. hard strata
  2. fine sandy strata
  3. coarse gravel
  4. clayey strata
Answer
Answer. b

11. The most commonly used type of tube well in India is

  1. gravity type
  2. strainer type
  3. slotted type
  4. perforated pipe type
Answer
Answer. b

12. For least effect on water, only one tubewell should be dug in every

  1. 1.0 km2
  2. 0.5 km2
  3. 2.0 km2
  4. 1.5 km2
Answer
Answer. d

13. Ground water is usually free from

  1. suspended impurities
  2. dissolved impurities
  3. both suspended and dissolved impurities
  4. none of the above
Answer
Answer. a

14. The yield of a underground source may be obtained by

  1. Pumping test
  2. Recuperation test
  3. Both a and b
  4. None of these
Answer
Answer. c

15. A permeable stratum which is capable of yielding appreciable quantities of groundwater under gravity is known a/an

  1. Well
  2. Artesian well
  3. Aquifer
  4. Aquiclude
Answer
Answer. c

16. If within a zone of saturation, an impervious deposit below a pervious deposit is found to support a body of saturated material, then this body of saturated material is known as

  1. Plowing well
  2. Aquiclude
  3. Artesian aquifer
  4. Perched aquifer
Answer
Answer. d

17. The surface joining the static water levels in several wells penetrating a confined aquifer represents

  1. water table surface
  2. perched water table surface
  3. cone of depression
  4. potentiometric surface
Answer
Answer. d

18. Which is the surface source of water supply scheme?

  1. Infiltration well
  2. Springs
  3. Wells
  4. Streams
Answer
Answer. d

19. An artesian spring is formed

  1. when an aquiclude gets exposed in a valley against a vertical cut
  2. due to the presence of a continuous fault in a rock
  3. when a porous strata gets confined between two impervious strata
  4. none of the above
Answer
Answer. c

20. The water of a river has an important property called

  1. Self-purification
  2. Turbidity
  3. Infiltration capacity
  4. Permeability
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×