Sedimentation Tank MCQ – Environmental Engineering

1. For a given discharge, the efficiency of the sedimentation tank can be increased by

  1. increasing the depth of the tank
  2. decreasing the depth of the tank
  3. increasing the length of the tank
  4. increasing the breadth of the tank
Answer
Answer. c

2. The demand of water is 150 litres/head/day in a city of one lakh population. The factor of safety is taken as 1.5, detention time as 4h and overflow rate as 20,000 litres/day/m2. The area of 3m deep plain sedimentation tank
as per surface loading consideration will be

  1. 1075 m2
  2. 1025 m2
  3. 1175 m2
  4. 1125 m2
Answer
Answer. d

3. The velocity of flow in any sedimentation tank should not exceed

  1. 0.05 mm/s
  2. 0.5 mm/s
  3. 50 mm/s
  4. 5 mm/s
Answer
Answer. d

4. The detention time for an ordinary plain sedimentation tank is

  1. 1 to 2 hours
  2. 2 to 4 hours
  3. 6 to 8 hours
  4. 20 to 24 hours
Answer
Answer. c

5. The maximum daily demand at a water purification plant has been estimated as 12 million litres per day. Find the cross-sectional area of the sedimentation tank required if a detention period of 6 hours and the velocity of flow of 0.2 m/minute is assumed

  1. 51.7 m2
  2. 41.7 m2
  3. 61.7 m2
  4. 31.7 m2
Answer
Answer. b

6. The maximum depth of sedimentation tank is limited up to

  1. 3 m
  2. 2 m
  3. 4 m
  4. 6 m
Answer
Answer. d

7. For a given discharge, efficiency of sedimentation tank can be increased by

  1. Increasing depth of the tank
  2. Increasing surface area of the tank
  3. Decreasing the depth of the tank
  4. Decreasing the surface area of the tank
  5. Both decreasing the depth and surface area of the tank combined
Answer
Answer. b

8. If the sedimentation tank is rectangular in shape having length ‘L’, Width ‘W’ and depth ‘D’, then for discharge equal to ‘Q’, the setting velocity of a particle would be

  1. Q/L × W
  2. Q/B × D
  3. Q/B × L
  4. Q/B × W
Answer
Answer. c

9. The dimensions for a rectangular primary sedimentation tank is, length = 30 m; breadth = 10 m and depth = 3m. If the flow rate through the tank is 0.1 m3/s, the surface overflow rate (SOR) of tank is

  1. 28.8 m3/m2/d
  2. 14.4 m3/m2/d
  3. 21.6 m3/m2/d
  4. 9.6 m3/m2/d
Answer
Answer. a

10. The settling of particles in a sedimentat0n tank depends upon

  1. Length of tank
  2. Width of tank
  3. Depth of tank
  4. Length and width of tank
Answer
Answer. a

11. Which of the following is the most important design parameter for a continuous flow rectangular sedimentation tank?

  1. Surface overflow rate
  2. Length of the tank
  3. Depth of the tank
  4. Temperature of the water to be treated
Answer
Answer. a

12. For a flow of 5.7 MLD (millian litter per day) and a detention of 2 hour, the surface area of a rectangular sedimentation tank to remove all particles having setting velocity of 0.33 mm/sec is

  1. 40 m2
  2. 20 m2
  3. 200 m2
  4. 100 m2
Answer
Answer. c

13. The maximum depth of sedimentation tank is limited to

  1. 20 m
  2. 4 m
  3. 5 m
  4. 6 m
Answer
Answer. b

14. The settling velocity of a particle in a sedimentation tank depends on

  1. Depth of tank
  2. Surface area of tank
  3. Both depth and surface area of tank
  4. None of the above
Answer
Answer. c

15. In sedimentation tank, the efficiency of sedimentation depends on

  1. Depth of tank
  2. Surface area of tank
  3. Both depth and surface area of tank
  4. None of these
Answer
Answer. b

16. The short circulating occurring in a sedimentation tank is represented by

  1. surface loading
  2. displacement eficiency
  3. recirculation ratio
  4. detention time
Answer
Answer. b

17. The velocity of flow of water in a sedimentation tank is about

  1. 15 to 30 cm/sec
  2. 5 to 10 cm/sec
  3. 15 to 30 cm/hour
  4. 15 to 30 cm/min
Answer
Answer. d

18. The settling velocity 0f a particle in a sedimentation tank increases if

  1. particle size is decreased
  2. the surface area of tank is increased
  3. the depth of tank is decreased
  4. none of the above
Answer
Answer. d

19. The settling velocity of inorganic particles in a sedimentation tank of a water treatment plant is governed by

  1. Darcy’s law
  2. Stokes law
  3. Dupit’s law
  4. Pascal’s law
Answer
Answer. b

20. Surface loading or  overflow rate of a sedimentation tank, passing a discharge Q and having length = L, Depth= D, Width = B, is given by

  1. Q/B L
  2. Q/B D
  3. Q/B D.L
  4. Q/B D
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×