Sewer Construction MCQ and Sewer Design MCQ

1. What is the recommended diameter of a domestic sewer pipe laid at gradient 1 in 100?

  1. 100 mm
  2. 50 mm
  3. 175 mm
  4. 150 mm
Answer
Answer. d

2. If the slopes of two sewers A and B of same size are 1 in 100 and 1 in 400 respectively, the ratio of velocity of flow in the two sewers A and B will be

  1. 1
  2. 0.5
  3. 22/3
  4. 2
Answer
Answer. d

3. If D is the diameter of upper circular portion, the overall depth of New Egg shaped sewer section is

  1. 1.350 D
  2. 1.250 D
  3. 1.625 D
  4. 1.425 D
Answer
Answer. c

4. The minimum diameter for public sewer in hilly areas where steep slopes are prevalent is

  1. 150
  2. 3000
  3. 20
  4. 100
Answer
Answer. d

5. For taking sewer line below road/canal/railway line, following type or sewer appurtenances should be provided

  1. Storm water relief work
  2. Siphon spillways
  3. Jumping weir
  4. Inverted syphon
Answer
Answer. d

6. The best sewer material to resist hydrogen sulphide corrosion is

  1. glazed stone ware
  2. reinforced cement concrete
  3. asbestos cement
  4. none of these
Answer
Answer. a

7. The diameter of a RCC sewer pipe is 300mm. The gradient required to generate self cleansing velocity would be of the order of

  1. 1 in 190
  2. 1 in 100
  3. 1 in 920
  4. 1 in 220
Answer
Answer. d

8. Laying of sewers is usually done with the help of

  1. a theodolite
  2. a compass
  3. a plane table
  4. sight rails and boning rods
Answer
Answer. d

9. Sewer pipes are made of

  1. stone ware
  2. earthen ware
  3. terracotta
  4. refractory ware
Answer
Answer. a

10. Crown corrosion in sewer is caused due to the presence of

  1. Bromide
  2. Nitrate
  3. Chloride
  4. Sulphate
Answer
Answer. d

11. In stoneware pipe glazing is made for

  1. waterproofing
  2. softening
  3. hardening
  4. none of the above
Answer
Answer. a

12. Corrosion in concrete sewer is caused by

  1. DO
  2. H2S
  3. Chlorine
  4. Nitrogen
Answer
Answer. b

13. The hydraulic mean depth of a circular sewer running full is equal to

  1. d/4
  2. d/2
  3. d/8
  4. d/6
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×