Sewers MCQ – Environmental Engineering

1. To dispose waste water produced by public, the underground pipe line is laid down, which is known as

  1. Sewer
  2. Drains
  3. Canal
  4. Tunnel
Answer
Answer. a

2. A sewer that receives the discharge of a number of house sewers is called

  1. house sewer
  2. lateral sewer
  3. intercepting sewer
  4. none of the above
Answer
Answer. b

3. In sewers designed with self-cleansing velocity

  1. the bottom is silted
  2. the bottom is scoured
  3. both silting and scouring occur at the bottom
  4. neither silting nor scouring occur at the bottom
Answer
Answer. d

4. Self cleaning velocities in sewers are achieved by

  1. providing large diameter sewer pipes
  2. providing adequate discharge through sewer lines
  3. providing minimum bends in sewer lines
  4. providing smooth surface of sewer pipes
Answer
Answer. b

5. Three different types of sewers are

  1. sanitary, storm, and conventional
  2. sanitary, storm, and combined
  3. sanitary, storm, and ground water
  4. conventional, surface, and combined
Answer
Answer. b

6. The drop manholes are generally provided in sewers for

  1. Industrial areas
  2. Large townships
  3. Cities in plains
  4. Hilly townships
  5. All of the above options
Answer
Answer. d

7. The maximum spacing of manholes specified as per Indian Standards in sewers upto 0.3 m diameter is

  1. 75 m
  2. 60 m
  3. 45 m
  4. 30 m
Answer
Answer. c

8. The sewer which resists sulphide corrosion is

  1. Cast iron sewer
  2. Lead sewer
  3. Brick sewer
  4. RCC sewer
Answer
Answer. b

9. The most commmony used sewer under culvert is

  1. circular sewer
  2. semi-elliptic sewer
  3. egg-shaped sewer
  4. horseshoe-type sewer
Answer
Answer. a

10. The sewer which receives the discharge from number of independent houses is called

  1. intercepting sewer
  2. hose sewer
  3. lateral sewer
  4. none of the above
Answer
Answer. c

11. A sewer which receives sewage from the collection system and conducts it to a point of final disposal is called

  1. Trunk sewer
  2. Common sewer
  3. Branch sewer
  4. Outfall sewer
Answer
Answer. a

12. The gas which is generally found in sewers is

  1. H2S
  2. CO2
  3. CH4
  4. All of the above
Answer
Answer. d

13. Sewer that receives sewage from the collecting systems and conducts it to a point of final discharge or to disposal plant is called

  1. Lateral sewer
  2. Relief sewer
  3. Outfall sewer
  4. Intercepting sewer
Answer
Answer. c

14. The sewer which transports the sewage to the point of treatment, is called

  1. House sewer
  2. Main Sewer
  3. Outfall sewer
  4. None of these
Answer
Answer. c

15. A sewer that receives the discharge of a number of house sewers is called

  1. lateral sewer
  2. house sewer
  3. sub-main sewer
  4. intercepting sewer
Answer
Answer. a
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×