Oscillator MCQs

31. Oscillators are widely used in

  1. Radio broadcasting
  2. Television broadcasting
  3. Radio and television receiver
  4. All of these

Answer
Answer. d

32. If you need to design a relaxation oscillator circuit. The most likely device to use might be

  1. A SCR
  2. A UJT
  3. A TRIAC
  4. All of these

Answer
Answer. b

33. Crystal oscillator uses

  1. Silicon crystal
  2. Germanium crystal
  3. Crystal diode
  4. Piezo-electric quartz crystal

Answer
Answer. d

34. For audio applications, which of the following is most common oscillator

  1. Crystal oscillator
  2. LC oscillator
  3. RC oscillator
  4. None of these

Answer
Answer. c

35. Frequency of oscillation of Colpitts oscillator is given by

  1.  f_o=\frac{1}{2\pi\sqrt{\frac{L}{C_{eq}}}}
  2. f_o=\frac{1}{2\pi\sqrt{LC_{eq}}}
  3. f_o=\frac{1}{2\pi\sqrt{\frac{C_{eq}}{L}}}
  4. None of these

Answer
Answer. b

36. The frequency of oscillations of a phase shift oscillator is

  1.  \frac{1}{2\pi RC\sqrt{6}}
  2. \frac{1}{2\pi\sqrt{6RC}}
  3. \frac{1}{2\pi\sqrt{RC}}
  4. \frac{1}{2\pi RC}

Answer
Answer. a

37. Which of the following is the fixed frequency oscillator?

  1. Colpitts
  2. Crystal
  3. Hartley
  4. Wien bridge

Answer
Answer. b

38. Colpitt’s oscillator works in ___________ mode.

  1. Class A
  2. Class B
  3. Class C
  4. Class AB

Answer
Answer. c

39. Crystal oscillator is a constant frequency oscillator due to

  1. Rigidity
  2. Vibrations
  3. Low Q 
  4. High Q

Answer
Answer. d

40. A hartley oscillator generates

  1. very low frequency oscillation
  2. radio-frequency oscillation
  3. microwave oscillation
  4. audio-frequency oscillation

Answer
Answer. b

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×