Mechanical Vibration MCQ

1. When there is a reduction in the amplitude of vibrations over every cycle of vibration, then the body is said to have

  1. free vibrations
  2. forced vibrations
  3. damped vibrations
  4. torsional vibrations
Answer
Answer. c

2. At a certain speed, revolving shafts tend to vibrate violently in transverse directions, this speed is known as

  1. critical speed
  2. whirling speed
  3. whipping speed
  4. All the above
Answer
Answer. d

3. Damping capacity of a material is its ability to

  1. Absorb shocks
  2. Absorb impact
  3. Withstand creep failures
  4. Absorb Vibrations
Answer
Answer. d

4. The torsional vibrational frequency of a shaft with n oscillating masses will be

  1. n-1
  2. n
  3. 2n
  4. n+1
Answer
Answer. a

5. In free vibrations, the acceleration vector leads the displacement vector by

  1. π/3
  2. π/2
  3. 2π/3
  4. π
Answer
Answer. d

6. At critical speed

  1. the shaft runs smoothly
  2. the shaft runs with noise due to vibration
  3. the shaft becomes dynamically unstable with negligible lateral amplitudes
  4. the shaft becomes dynamically unstable with
Answer
Answer. c

7. In a damped vibration system, the damping force is proportional to

  1. Vibrations
  2. Displacement
  3. Velocity
  4. Compression
Answer
Answer. c

8. In underdamped system the amplitude of vibration with reference to time

  1. increases linearly
  2. increases exponentially
  3. decreases linearly
  4. decreases exponentially
Answer
Answer. d

9. For steady state forced vibrations, the phase lag at resonance condition is

  1. 45°
  2. 90°
  3. 80°
Answer
Answer. c

10. In the spring mass system, if the mass of the system is double with spring stiffness halved, the natural frequency of vibration is

  1. remains unchanged
  2. doubled
  3. halved
  4. quadrupled
Answer
Answer. c

11. If the period of oscillation is doubled

  1. the length of simple pendulum should be doubled
  2. the length of simple pendulum should be quadrupled
  3. the mass of the pendulum should be doubled
  4. the length and mass should be doubled
Answer
Answer. b

12. Seismic vibrations are measured with

  1. Richter scale
  2. Vibrometers
  3. Accelerometers
  4. Gyroscope
Answer
Answer. a

13. If the damping factor for a vibrating system is unity, then the system is

  1. critically damped
  2. underdamped
  3. zero damped
  4. overdamped
Answer
Answer. a

14. The amplitude ratio of two successive oscillations of a damped vibratory system is

  1. more than one
  2. less than one
  3. variable
  4. equal to one
Answer
Answer. a

15. Whirling speed of a shaft coincides with the natural frequency of the

  1. longitudinal vibration
  2. transverse vibration
  3. All of above
  4. None of the above
Answer
Answer. b

16. A shaft carrying two rotors as its ends will have

  1. no node
  2. one node
  3. two node
  4. three node
Answer
Answer. b

17. Critical speed of a shaft depends on

  1. Diameter of disc
  2. Length of shaft
  3. Eccentricity
  4. All of the above
Answer
Answer. d

18. A vibrating system with unity as damping factor will be

  1. critically damped
  2. damped to safe limits
  3. partly damped
  4. free from vibrations
Answer
Answer. a

19. Which of the following behaviour of the system defines under-damped harmonic oscillator?

  1. The system returns (exponentially decays) to equilibrium without oscillating.
  2. The system returns to equilibrium as quickly as possible without oscillating.
  3. The system oscillates (at reduced frequency compared to the undamped case) with the amplitude gradually decreasing to zero.
  4. The system oscillates at its natural resonant frequency.
Answer
Answer. d

20. The ratio of damping constant to the critical damping constant is called

  1. Logarithmic decrement
  2. Damping ratio
  3. Magnification factor
  4. Transmissibility ratio
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×