Clutch MCQ

1. The device which permits the connection and disconnection of shaft is

  1. Pulley
  2. Clutch
  3. Connector
  4. Bearing
Answer
Answer. b

2. Friction radius for new clutches compared to worn out will be

  1. same
  2. more
  3. less
  4. none of the above
Answer
Answer. b

3. Which one of the following is mounted between the engine and the Gear box?

  1. Propeller shaft
  2. Differential gear
  3. Reduction gear
  4. Clutch
Answer
Answer.d

4. Which one of the following is not a friction clutch?

  1. Disc or plate clutch
  2. Cone clutch
  3. Centrifugal clutch
  4. Jaw clutch
Answer
Answer. d

5. Which of the following theory is used in the design of clutches when the friction linings are new?

  1. Uniform pressure theory
  2. Uniform wear theory
  3. Uniform friction theory
  4. None of these
Answer
Answer. a

6. Which of the following clutches is positive type?

  1. Cone
  2. Disc
  3. Jaw
  4. Centrifugal
Answer
Answer. c

7. The clutch is typically placed in between engine and

  1. transmission
  2. torque converter
  3. wheel axle
  4. propeller shaft
Answer
Answer. a

8. A disc clutch has n1 discs on driving shaft and n2 discs on driven shaft. Number of pairs of contact surfaces will be

  1. n1 + n2
  2. n1 – n2
  3. n1 + n2 – 1
  4. n1 + n2 + 1
Answer
Answer. c

9. Which of the following is an automatic clutch that is controlled by engine speed?

  1. Centrifugal clutch
  2. Cone clutch
  3. Fluid clutch
  4. Disc clutch
Answer
Answer. a

10. The inner and outer radius of friction surface of a plate clutch are 50 mm and 100 mm respectively. What is the ratio of maximum intensity of pressure to minimum intensity of pressure on clutch plate if magnitude of axial force is 4 kN? Assume uniform wear theory.

  1. 4
  2. 8
  3. 6
  4. 2
Answer
Answer. d

11. The frictional torque transmitted by a cone clutch is same as

  1. Conical pivot bearing
  2. Flat collar bearing
  3. Truncated conical pivot bearing
  4. Flat pivot bearing
Answer
Answer. c

12. Calculate the torque transmitted by the clutch having four shoes, with spring force of 700 N and centrifugal force of 4000 N. Rim diameter is 560 mm and coefficient of friction is 0.3.

  1. 1108.8 N-m
  2. 1000 N-m
  3. 1579 N-m
  4. 1100 N-m
Answer
Answer. a

13. Which of the following is a positive clutch?

  1. Angle plate clutch
  2. Centrifugal clutch
  3. Dog clutch
  4. Cone clutch
Answer
Answer. c

14. In a friction clutch assembly, flywheel is situated on

  1. driven shaft
  2. driver shaft
  3. in between driver and driven shaft
  4. none of above
Answer
Answer. c

15. The inertia of the rotating part of the clutch should be

  1. minimum
  2. maximum
  3. zero
  4. none of the above
Answer
Answer. a

16. Free play in a car clutch is around

  1. 3 mm
  2. 30 mm
  3. 60 mm
  4. 100 mm
Answer
Answer. b

17. As the number of contacting surface increase in case of clutch, the torque transmission capacity will

  1. decrease
  2. increase
  3. remain constant
  4. may increase or decrease
Answer
Answer. b

18. Which of the following is NOT a friction clutch?

  1. Cone clutch
  2. Fluid clutch
  3. Centrifugal clutch
  4. Disc clutch
Answer
Answer. b

19. A positive action clutch is

  1. jaw clutch
  2. a single disk friction clutch
  3. a cone clutch
  4. a multi disk friction clutch
Answer
Answer. a

20. The efficiency of the clutch depends on

  1. number of speed in the gearbox
  2. coefficient of friction only
  3. contact surface only
  4. both coefficient of friction and contact surface
Answer
Answer. d
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×