Electric Heating MCQs

31. Which of the following is used for heating of non-conducting materials?

  1. Eddy current heating
  2. Arc heating
  3. Dielectric heating
  4. Induction heating

Answer
Answer. c

32. An electric iron draws 4.5 A from a 240V source. The resistance of the heating element of the iron is about

  1. 5.33 Ω
  2. 53.3 Ω
  3. 1080 Ω
  4. 0.01875 Ω

Answer
Answer. b

33. Which one of the following is the bread toasting zone temperature?

  1. 800 °C
  2. 260 °C
  3. 975 °C
  4. 400 °C

Answer
Answer. b

34. Out of the following methods of heating, the one which is independent of supply frequency is 

  1. electric arc heating 
  2. induction heating 
  3. resistance heating
  4. dielectric heating

Answer
Answer. c

35. A black body when heated to ____________ emits the maximum energy in the visible spectrum range.

  1. 5000 °C
  2. 3250 °C
  3. 6250 °C
  4. 8000 °C

Answer
Answer. c

36. Dielectric heating is an industrial method employed for heating of

  1. Solids
  2. Conducting materials
  3. Liquids
  4. Insulating materials

Answer
Answer. d

37. Method of heating in which the supply circuit is likely to have a leading power factor is

  1. Induction heating
  2. Dielectric heating
  3. Resistance heating
  4. Arc heating

Answer
Answer. b

38. Which of the following heating methods has maximum power factor?

  1. Arc heating
  2. Dielectric heating
  3. Induction heating
  4. Resistance heating

Answer
Answer. d

39. Which of the following heating method is based on the transformer principle?

  1. Arc heating
  2. Resistance heating
  3. Induction heating
  4. Dielectric heating

Answer
Answer. c

40. Which method of heating is used in the electric room converter?

  1. Arc heating
  2. Resistance heating
  3. Induction heating
  4. Dielectric heating

Answer
Answer. b

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×