Voltmeter MCQ

16. To increase the range of a voltmeter

  1. A low resistance is connected in series
  2. A low resistance is connected in series
  3. A high resistance is connected in series
  4. A high resistance is connected in parallel
Answer
Answer. c

17. Two voltmeters (0-300V) range are connected in parallel to a.c. circuit. One voltmeter is moving iron type reads 200V. If the other is PMMC instrument, its reading will be

  1. Zero
  2. 222 V
  3. 127.4 V
  4. Slightly less 200 V
Answer
Answer. a

18. The resistance of a voltmeter and ammeter is respectively

  1. Low and high
  2. High and high
  3. High and low
  4. Low and low
Answer
Answer. c

19. A voltmeter uses a meter with Ifs = 2 mA. Its sensitivity is

  1. 500 ohm/V
  2. 500 V/ohm
  3. 2000 ohm/V
  4. 2000 V/ohm
Answer
Answer. a

20. The accurate voltmeter must have a resistance of

  1. Very low value
  2. Low value
  3. Very high value
  4. None of these
Answer
Answer. c

21. To convert a galvanometer into a voltmeter, the value and type of connection of the resistance to be connected with should be

  1. Low and parallel
  2. High and parallel
  3. Low and series
  4. High and series
Answer
Answer. d

22. Which of the following voltmeters would you use for measuring the voltage across 20 kΩ resistance

  1. Voltmeter having a resistance of 5 kΩ
  2. Voltmeter having a sensitivity of 1 kΩ/V
  3. Voltmeter having sensitivity of 10 kΩ/V
  4. None of these
Answer
Answer. c

23. A voltmeter has a resistance of  2000 Ω when it is connected across a d.c. circuit its power consumption is 2 mW. Suppose this voltmeter is replaced by a voltmeter of 4000 Ω resistance, the power consumption will be

  1. 4 mW
  2. 1 mW
  3. 2 mW
  4. None of these
Answer
Answer. b

24. A voltmeter must have a very internal resistance so that the

  1. Accuracy is high
  2. Resolution is high
  3. Meter draws minimum current
  4. Loading is maximum
Answer
Answer. c

25. The most basic of all instrument is

  1. The current meter
  2. The voltmeter
  3. The multimeter
  4. The oscilloscope
Answer
Answer. b

26. In a 3½ digital voltmeter, the largest number that can be read is

  1. 999
  2. 1999
  3. 4999
  4. 9999
Answer
Answer. b

27. An accurate voltmeter  must have an internal impedance of

  1. Very low value
  2. Low value
  3. Very high value
  4. Zero
Answer
Answer. c

28. When the DC voltmeter is connected polarities reversed

  1. The pointer deflects upscale
  2. The pointer deflects downscale
  3. The pointer remains stationary
  4. None
Answer
Answer. b

29. Voltmeter sensitivity is defined by

  1. Volt/ohm
  2. Volt/ohm2
  3. Ohm/volt
  4. Ohm/volt2
Answer
Answer. c

30. For a 1000 micro amp movement with 100 Ω Rm, its voltage Vm at full-scale deflection is

  1. 250 micro volt
  2. 0.1 Volt
  3. 0.2 Volt
  4. 0.5 Volt
Answer
Answer. b
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×