Inductor MCQ | Inductance MCQ

61. The induced e.m.f. in a coil of 0.8 mH carrying 2A current and reversed in 0.4 seconds is

  1. 0.16 V
  2. 0.4 V
  3. 0.008 V
  4. 0.064 V
Answer
Answer. c

62. A coil of 150 turns is linked with a flux of 10 mWb when carrying a current of 10 A. The inductance of the coil is

  1. 1.5 H
  2. 15 H
  3. 0.15 H
  4. 15 mH
Answer
Answer. c

63. Inductance is the property to

  1. oppose the change in resistance
  2. oppose the change in frequency
  3. oppose the change in current
  4. oppose the change in voltage
Answer
Answer. c

64. Two coils with self-inductance 1 H and 2 H having a mutual inductance of 1 H between them carry currents of 2 A and \sqrt{2} A respectively. The total energy stored in the field, in joules, is

  1. 2(1+\sqrt{2})
  2. 2(2+\sqrt{2})
  3. 3(1+\sqrt{2})
  4. 3(2+\sqrt{2})
Answer
Answer. b

65. A 8 H choke is carrying a current of 500 mA. The energy supplied by inductor is

  1. 2 J
  2. 4 J
  3. 0.5 J
  4. 1 J
Answer
Answer. d

66. If λ is the flux linkage of a coil and I is the current through the coil then inductance of the coil is

  1. L = i2λ
  2. L = i/λ
  3. L = λ/i
  4. L = iλ
Answer
Answer. c

67. Linkage flux per unit current is called

  1. capacitance
  2. resistance
  3. inductance
  4. capacitive reactance
Answer
Answer. c

68. Is it possible to prevent by very fast operation of the switch the switching spark produce during switching off of an inductance?

  1. No, the faster the circuit is opened, the higher is the self-induced voltage.
  2. Yes, as long as the circuit is opened fast enough
  3. Yes, as long as the switch can withstand the high switching speed
  4. Yes, if the current is less than 50 A
Answer
Answer. a

69. Two coupled coils of L1 = 0.8 H and L2 = 0.2 H have a coupling coefficient k = 0.9. The mutual inductance M is

  1. 0.144 H
  2. 0.23 H
  3. 0.36 H
  4. 0.43 H
Answer
Answer. c

70. The classical analogous of a simple lever is

  1. capacitor bridge
  2. transformer
  3. mutual inductor
  4. none of these
Answer
Answer. c

71. Henry is the unit of measurement for which of the following properties?

  1. reactance
  2. capacitance
  3. resistance
  4. induction
Answer
Answer. d

72. The current passing through an inductor is 4A. The energy stored in the inductor of inductance 0.2 henry will be

  1. 0.8 J
  2. 8 J
  3. 1.6 J
  4. 0.16 J
Answer
Answer. c

73. An inductor stores energy in what form?

  1. electrostatic field
  2. electromagnetic field
  3. magnetic field
  4. core
Answer
Answer. c

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×