1. Crosstalk is minimized using

(a) wire connections

(b) twisted pair cables

(c) insulated cables

(d) both (a) and (b)

Show Answer

Answer. b

2. UTP is color-coded according to

(a) a 10-pair color code

(b) a 25-pair color code

(c) the resistor color code

(d) the primary colors

Show Answer

Answer. b

3. Advantages that fiber-optic systems have over electrical transmission media are

(a) higher data rate, less susceptible to noise, and longer transmission distance
(b) lower cost, higher data rate, and simplicity
(c) higher data rate, higher EMI, less distortion
(d) higher baud, availability, and reliability

Show Answer

Answer. a

4. The modes of light propagation in optical fibers are

(a) simplex and duplex

(b) multi-mode and single-mode

(c) synchronous and asynchronous

(d) scatter and direct

Show Answer

Answer. b

5. The electromagnetic spectrum does not include

(a) UV rays

(b) radio waves

(c) microwaves

(d) sonic waves

Show Answer

Answer. d

6. The signals of ham radio bounce off the

(a) troposphere

(b) hydrosphere

(c) ionosphere

(d) stratosphere

Show Answer

Answer.c

7. Night vision uses

(a) radio waves

(b) IR-rays

(c) ultraviolet rays

(d) x-rays

Show Answer

Answer. b

8. An asynchronous counter has

(a) many oscillators with the same clock frequency
(b) one oscillator with a single clock frequency
(c) many oscillators with different clock frequencies
(d) both (b) and (c)

Show Answer

Answer. a

9. All of the following are transmission modes except:

(a) simplex
(b) complex
(c) half-duplex
(d) full-duplex

Show Answer

Answer. b

10. The Manchester code format is

(a) NRZ

(b) biphase

(c) RZ

(d) FDM

Show Answer

Answer. b

11. A synchronous data frame does not contain a(n)

(a) preamble

(b) data field

(c) address

(d) vector field

Show Answer

Answer. d

12. Three types of data channel connections in terms of data flow are

(a) input, output, neutral
(b) simplex, half-duplex, full-duplex
(c) simplex, duplex, triplex
(d) uniplex, diplex, biplex

Show Answer

Answer. b

13. In FSK modulation,

(a) the frequency of a carrier signal is varied by a digital signal.
(b) the frequency of a digital signal is varied by a carrier signal.
(c) the phase of a carrier signal is varied by a digital signal.
(d) the amplitude of a carrier signal is varied by a digital signal.

Show Answer

Answer. a

14. Types of modulation in which a parameter of a sine-wave carrier signal is varied by a digital signal are

(a) PAM, PWM, PPM

(b) QAM, PAM, ASK

(c) FSK, PSK, PPM

(d) FSK, ASK, PSK

Show Answer

Answer. d

15. QAM stands for

(a) quadrature analysis method
(b) quadrature amplitude modulation
(c) quasi-amplitude modulation
(d) quadratic amplitude modulation

Show Answer

Answer. b

error: Content is protected !!