Transformer MCQ Questions and Answers

In this page, you can solve transformer MCQ or multiple-choice questions. You can also analyse your answers at the same time by clicking Answer tab.

1. Which of the following would refer to an ideal transformer?

  1. Winding resistances are negligible.
  2. Leakage-fluxes are included.
  3. Core losses are negligible.
  4. Magnetization characteristic is linear.
  1. i, ii and iii only
  2. i, iii and iv only
  3. i, ii and iv only
  4. ii, iii and iv only
Answer
Answer. b

2. An ideal transformer is having 150 turns primary and 750 turns secondary. The primary coil is connected to a 240 V, 50 Hz source. The secondary winding supplies a load of 4 A at lagging power factor of 0.8. What is the power supplied by the transformer to the load?

  1. 4200 W
  2. 3840 W
  3. 2100 W
  4. 1920 W
Answer
Answer. b

3. A 1000V/400V power transtormer has a nominal short-circuit voltage VSC = 40%. Which one of the following statements is correct?

  1. A voltage of 400 V appears across the short-circuited secondary terminals.
  2. A voltage of 16V appears across the short-circuited secondary terminals.
  3. When the secondary terminals are short-circuited, the rated current flows at the primary side at a primary voltage of 400V.
  4. The primary voltage drops to 400 V, when the secondary terminals are short-circuited.
Answer
Answer. c

4. Eddy current losses in transformer cores and be reduced by the use of

  1. Solid cores
  2. Laminated cores
  3. Ferrites

Select the correct answer using the codes given below

  1. ii and iii only
  2. i and ii only
  3. i, ii and iii
  4. i and iii only
Answer
Answer. a

5. A transformer may have negative voltage regulation if the load power factor (p.f.) is

  1. Leading for some values of p.f.
  2. Unity p.f.
  3. Lagging but not zero p.f.
  4. Only zero p.f. lag
Answer
Answer. a

6. A 2400/240 V, 200 kVA, single-phase transformer has a core loss of 1.8 kW at rated voltage. Its equivalent resistance is 1.1%. Then the transfer efficiency at 0.9 power factor and on full load is

  1. 96.71%
  2. 95.60%
  3. 98.93%
  4. 97.82%
Answer
Answer. d

7. In a power transformer, the core loss is 50 W at 40 Hz, and 100 W at 60 Hz, under the condition of same maximum flux density in both cases. The core loss at 50 Hz will be

  1. 73 W
  2. 64 W
  3. 91 W
  4. 82 W
Answer
Answer. a

8. The regulation of a transformer in which ohmic loss is 1% of the output and reactance drop is 5% of the voltage, when operating at 0.8 power factor lagging is

  1. 4.8%
  2. 3.8%
  3. 5.8%
  4. 5.2%
Answer
Answer. b

9. Consider the following losses for short circuit test on a transformer:

  1. Copper loss
  2. Copper and iron losses
  3. Eddy current and hysteresis losses
  4. Friction and windage losses
  1. ii only
  2. i only
  3. ii, iii and iv
  4. iii only
Answer
Answer. b

10. A 4kVA transformer has iron-loss of 200 W and full load copper loss of 200 W. The maximum efficiency at unity power factor will be

  1. 90.9%
  2. 85.6%
  3. 70.9%
  4. 80.6%
Answer
Answer. a

11. The percentage resistance and reactance of a transformer are 2% and 4% respectively. The approximate regulation on full load at 0.8 pf lag is

  1. 8%
  2. 12%
  3. 4%
  4. 6%
Answer
Answer. c

12. In a normal operation of 400 V, 50 Hz transformer, the total iron loss is 2500 W. When the supply voltage and frequency are reduced to 200 V and 25 Hz respectively, the corresponding loss is 850 W. The eddy-current loss at normal voltage

  1. 800 W
  2. 400 W
  3. 1600 W
  4. 200 W
Answer
Answer. c

13. A 250 kVA, 11000 V/400 V and 50 Hz single-phase transformer has 80 turns on the secondary, what is the maximum value of flux?

  1. 2475 mWb
  2. 0.2 mWVb
  3. 22.5 mWb
  4. 55.2 mWb
Answer
Answer. c

14. A 2000/200 V, 50 Hz single-phase transformer has an exciting current of 0.5 A and a core-loss of 600 W. When H.V. side is energized by the rated voltage and frequency, the magnetizing current is

  1. 0.1 A
  2. 0.2 A
  3. 0.3 A
  4. 0.4 A
Answer
Answer. d

15. In the core-type two winding transformer, the low voltage winding is placed adjacent to the steel core, in order to

  1. facilitate dissipation of heat during the operation of the transformer
  2. minimize the amount of insulation required.
  3. reduce the chances of axial displacement with respect to the high voltage winding placed outside.
  4. reduce the mutual radial stress between the two windings.
Answer
Answer. b

16. If the percentage impedance of the two transformers working in parallel are different then

  1. transformers will be overheated
  2. power factors of both the transformers will be same
  3. parallel operation will not be possible
  4. parallel operation will still be possible
Answer
Answer. d

17. The voltage regulation of a transformer having 2% resistance and 5% reactance, at full load, 0.8 pf lagging is

  1. -4.6%
  2. 4.6%
  3. 6.4%
  4. -1.4%
Answer
Answer. b

18. In a transformer the core loss is 100 Watt at 40 Hz and 72 Watt at 37 Hz, then eddy current and hysteresis losses at 50 Hz respectively are

  1. 25 Watt and 105 Watt
  2. 20 Watt and 100 Watt
  3. 100 Watt and 32 Watt
  4. 32 Watt and 100 Watt
Answer
Answer. a

19. In a transformer, if the iron losses and copper losses are 40.5 kW and 50 kW respectively, then at what fraction of load will be efficiency be maximum?

  1. 0.57
  2. 0.80
  3. 0.90
  4. 0.70
Answer
Answer. c

20. A 100 VA, 120/12 V transformer is to be connected so as to form a step-up transformer. A primary voltage of 120 V is applied to the transformer. What is the secondary voltage of the transformer?

  1. 12V
  2. 1.2 V
  3. 132 V
  4. 120 V
Answer
Answer. c
error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×