Transformer MCQ Questions and Answers

101. The High-frequency transformer cores are generally made of

  1. Ferrite
  2. Graphite
  3. Mu-metal
  4. Cast iron

Answer
Answer. a

102. Two transformers operating in parallel will share the load depending upon their

  1. Copper and iron losses
  2. Turns ratio
  3. Per unit impedance
  4. Ratings

Answer
Answer. c

103. The source of harmonics in a transformer supplied by a voltage source of the fundamental frequency is

  1. Overloading
  2. Poor insulation
  3. Saturation of core
  4. Loose laminations

Answer
Answer. c

104. In an ideal transformer

  1. The flux is 180° out of phase with induced emf.
  2. The applied voltage is in phase with the induced emf.
  3. The phase angle between the applied voltage and emf is 90°.
  4. The magnetizing current is in phase with the flux.

Answer
Answer. d

105. Due to magnetostriction, which one of the following problems occurs in the transformer?

  1. Oil leakage
  2. Humming sound
  3. Speed destruction
  4. No problem occurs

Answer
Answer. b

106. If the output power of a transformer is 600 W whereas the losses are 200 W, the efficiency of the transformer will be:

  1. 66.6 %
  2. 75 %
  3. 50 %
  4. 41.1 %

Answer
Answer. b

107. The best material for the core of the transformer is

  1. Mild steel
  2. Stainless steel
  3. Aluminium
  4. Soft iron

Answer
Answer. d

108. In a step-up transformer

  1. Np > Ns
  2. Ns > Np
  3. Ns + Np
  4. Varies accordingly

Answer
Answer. b

109. Transformers in which, part of the winding is common to both primary and secondary circuits are known as

  1. Step-up transformers
  2. Step-down transformers
  3. Auto-transformers
  4. Leakage transformer

Answer
Answer. c

110. Which of the following statements regarding a shell-type transformer is incorrect?

  1. It provides a shorter magnetic path.
  2. Magnetizing current is lesser as compared to a core type.
  3. Natural cooling is quite good.
  4. It gives better support against electromagnetic forces between current-carrying transformer. 

Answer
Answer. c

111. Distribution transformers

  1. have good voltage regulation
  2. are designed for a small value of current

Which of these is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer
Answer. c

112. Transformers are connected in parallel for supplying

  1. Load in excess of the rating of an existing transformer
  2. Load less than the rating of an existing transformer
  3. Load equal to the rating of an existing transformer
  4. Load less or equal to the rating of an existing transformer

Answer
Answer. a

113. A current transformer has a phase error of +3%. The phase angle between primary and secondary current is

  1. 177°
  2. 180°
  3. 183°

Answer
Answer. b

114. Two transformers, with an equal rating and negligible excitation current, connected in parallel, share the load in the ratio of their kVA ratings only, if their pu impedances (based on their own kVA) are

  1. Equal
  2. In the inverse ratio of their ratings
  3. In the direct ratio of their ratings
  4. Pure reactive

Answer
Answer. a

115. A transformer has a turn ratio of 1 : 10. A resistance of 2000 Ω is connected across the secondary terminals. The resistance offered to the current in the primary winding will be

  1. 20 Ω
  2. 200 Ω
  3. 2000 Ω
  4. 20000 Ω

Answer
Answer. a

116. The saving in copper achieved by converting a 2 winding transformer into and auto-transformer into and auto-transformer is determined by

  1. Voltage transformation ratio
  2. Load on the secondary
  3. Iron losses in the transformer
  4. Permeability of core material

Answer
Answer. a

117. A 20 turn iron-cored inductor is connected to a 100 V, 50 Hz source. The maximum flux density (Bm) in the core is 1 Wb/m2. The cross-sectional area of the core is

  1. 0.345 m2
  2. 0.152 m2
  3. 0.0225 m2
  4. 0.56 m2

Answer
Answer. c

118. In core type furnace, the secondary winding has

  1. No turns
  2. More number turns
  3. Less number turns
  4. Equal to primary turns

Answer
Answer. c

119. An isolation transformer has primary to secondary turn’s ratio of

  1. 1:1
  2. 1:2
  3. 2:1
  4. 1:3

Answer
Answer. a

120. A transformer has maximum efficiency at \frac{3}{4} of full load. The ratio of its iron loss (Pi) and full load copper loss (Pe) is

  1. \frac{3}{4}
  2. \frac{16}{9}
  3. \frac{9}{16}
  4. \frac{4}{3}

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×