1. The formula to find current (I) when the values of voltage (V) and Resistance(R) are known is

  1. I = VR
  2. I = V/R
  3. I = R/V
  4. V = IR

Show Answer

Answer. b

2. An electric heater draws 3.6 A from a 110 V source. The resistance of the heating element is approximately

  1. 30.5 Ω
  2. 385 Ω
  3. 31 Ω
  4. 3.1 Ω

Show Answer

Answer. a

3. When there is 12 mA of current through a 1.2 k resistor, the voltage across the resistor is

  1. 100 V
  2. 10 V
  3. 14.4 V
  4. 1.4 V

Show Answer

Answer. c

4. Approximately how many milliamperes of current flow through a circuit with a 40 V source and 6.8 kohm of resistance?

  1. 5.9 mA
  2. 590 mA
  3. 27.2 mA
  4. 59 mA

Show Answer

Answer. a

5. A resistor is connected across a 50 V source. What is the current in the resistor if the color code is red, orange, orange, silver?

  1. 214 mA
  2. 21.4 mA
  3. 2 mA
  4. 2.2 mA

Show Answer

Answer. d

6. How much resistance is required to limit the current from a 12 V battery to 3.6 mA?

  1. 2.2 kΩ
  2. 22 kΩ
  3. 3.3 kΩ
  4. 33 kΩ

Show Answer

Answer. c

7. What is the approximate resistance setting of a rheostat in which 650 mA of current flows through a 150 V source?

  1. 23
  2. 230
  3. 9.7
  4. 97

Show Answer

Answer. b

8. What is the voltage source for a circuit carrying 2 A of current through a 36 ohm resistor?

  1. 7.2 V
  2. 72 V
  3. 1.8 V
  4. 18 V

Show Answer

Answer. b

9. How much voltage is needed to produce 2.5 A of current through a 200 ohm resistor?

  1. 80 V
  2. 8 V
  3. 50 V
  4. 500 V

Show Answer

Answer. d

10. If 750 µA is flowing through 11 k of resistance, what is the voltage drop across the resistor?

  1. 82.5 V
  2. 8.25 V
  3. 14.6 V
  4. 146 V

Show Answer

Answer. b

error: Content is protected !!