DC Generator MCQ

71. Condition for maximum power delivered in DC Generator is

  1. Back EMF = (2 x Supply voltage)
  2. Back EMF = Supply voltage
  3. Back EMF= (Supply voltage/4)
  4. Back EMF (Supply voltage/9)

Answer
Answer. a

72. A 4-pole, lap wound, DC generator has the following details:

Flux 0.07 Wb/pole, speed =900 r.p.m, Armature conductors= 440.

The generated e.m.f. is

  1. 400 V
  2. 520 V
  3. 462 V
  4. 900 V

Answer
Answer. c

73. For a dc generator, if the brushes are given a small amount of forward shift, the effect of armature reaction is

  1. totally demagnetising
  2. totally magnetising
  3. partly demagnetising and partly cross-magnetising
  4. totally cross magnetising

Answer
Answer. c

74. Under-commutation gives rise to

  1. sparking at the leading edge of the brush
  2. sparking at the trailing edge of the brush
  3. no sparking at all
  4. sparking at the middle of the brush

Answer
Answer. b

75. The commutator of a d.c. machine acts as a

  1. full-wave rectifier
  2. half-wave rectifier
  3. controlled full-wave rectifier
  4. controlled half-wave rectifier

Answer
Answer. a

76. The exciting coils of any DC machine are wound

  1. in the machine
  2. in the armature slots
  3. around the poles
  4. separately

Answer
Answer. c

77. The waveform of the armature m.m.f. in DC machine is

  1. rectangular
  2. square
  3. sinusoidal
  4. triangular

Answer
Answer. d

78. The parts of the armature electric circuit which take active part in e.m.f. generation are

  1. The coil sides inside the slots
  2. The overhangs
  3. both the coil sides inside the slots and the overhangs
  4. the commutator segments

Answer
Answer. a

79. A DC generator can be termed as

  1. rotating amplifier
  2. prime mover
  3. power pump
  4. None of these

Answer
Answer. a

80. An e.m.f. is induced in the windings of an armature of a DC generator when the armature rotates in…..

  1. alternating magnetic flux
  2. magnetic field
  3. electrostatic field
  4. electromagnetic flux

Answer
Answer. b

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×