DC Generator MCQ

41. The dc generator has poorest voltage regulation.

  1. Series
  2. Shunt
  3. Compound
  4. Over-compound

Answer
Answer. a

42. Lap winding is suitable for:

  1. Low voltage low current dc generators
  2. High voltage low current dc generators
  3. High voltage high current dc generators
  4. Low voltage high current dc generators

Answer
Answer. d

43. In DC generator eddy current loss is nothing but

  1. iron loss
  2. friction loss
  3. windage loss
  4. copper loss

Answer
Answer. a

44. Wave winding is suitable for:

  1. Low voltage low current dc generators
  2. High voltage low current dc generators
  3. High voltage high current dc generators
  4. Low voltage high current dc generators

Answer
Answer. b

45. What is the use of dummy winding in dc generator?

  1. to reduce eddy current loss
  2. provides mechanical balance to the rotor
  3. increase flux density
  4. none of these

Answer
Answer. b

46. The function of a commutator in a dc machine is to convert

  1. Unidirectional current to direct current
  2. Alternating current to unidirectional current
  3. Alternating current to direct current
  4. Alternating current to alternating current

Answer
Answer. b

47. An electrical generator is a machine which converts

  1. Electrical energy to electrical energy
  2. Mechanical energy to mechanical energy
  3. Electrical energy to mechanical energy
  4. Mechanical energy to electrical energy

Answer
Answer. d

48. In a generator, a dynamically induced emf is produced according to

  1. Faraday’s law
  2. Biot Savarts law
  3. Ohm’s law
  4. Kirchoff’s law

Answer
Answer. a

49. Compensating windings are used when loads are

  1. Have small fluctuations
  2. Fluctuations of all kinds
  3. Steady
  4. Have large fluctuations

Answer
Answer. d

50. The break test for the determination of the efficiency of a DC machine is

  1. an indirect method
  2. a regenerative method
  3. a direct method
  4. None of these

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×