DC Generator MCQ

61. The field coils of the DC generator are usually made of

  1. mica
  2. copper
  3. cast iron
  4. carbon

Answer
Answer. b

62. While applying Fleming’s right-hand rule to find the direction of induced e.m.f., the thumb points towards

  1. direction of induced e.m.f.
  2. direction of flux
  3. direction of motion of the conductor if forefinger points in the direction of generated e.m.f.
  4. direction of motion of conductor, if forefinger points along the lines of flux

Answer
Answer. d

63. In DC generators, the cause of rapid brush wear may be

  1. severe sparking
  2. rough commutator surface
  3. imperfect contact
  4. any of the above

Answer
Answer. d

64. Which of the following could be the thickness of laminations of a DC machine?

  1. 0.005 mm
  2. 0.05 mm
  3. 0.5 mm
  4. 5 mm

Answer
Answer. c

65. In lap winding, the number of brushes is always

  1. double the number of poles
  2. same as the number of poles
  3. half the number of poles
  4. two

Answer
Answer. b

66. Commutation conditions at full-load a large DC machine can be checked by

  1. brake test
  2. swinburne’s test
  3. Hopkinson’s test
  4. None of these

Answer
Answer. c

67. In a D.C. machine, how are the commutating pole winding connected?

  1. In series with the shunt winding
  2. Parallel to the shunt winding
  3. In series with the armature winding
  4. Parallel to the armature winding

Answer
Answer. c

68. The number of conductors of the compensating winding in a DC machine

  1. is always more than the number of armature conductors per pole
  2. is always less than the number of armature conductors per pole
  3. may be less or more than the number of armature conductors per pole
  4. none of these

Answer
Answer. b

69. In a DC generator commutator acts as a

  1. Inverter
  2. Rectifier
  3. Collector
  4. Short circuit

Answer
Answer. b

70. Inter-poles are used in

  1. Lap wound machines
  2. Wave wound machines
  3. Both lap and wave wound machines
  4. None of these

Answer
Answer. c

error: Content is protected !!

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need fund to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add electricalvoice.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×